Programul Ştefanian, iniţiat în anul 2017 de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a început luni seara, la Capela Cetăţii de Scaun a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu o slujbă de pomenire a 75 de voievozi ai Moldovei.
Suntem în Capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, un loc unic şi un moment unic. De Sânziene, la Suceava, al treilea an la rând, după multe sute de ani, pomenim voievozii, domnitorii Moldovei. (...) Deschidem festivalul dedicat Marelui Ştefan şi suntem în locul unde Ştefan cel Mare şi alţi domnitori veneau să se roage înainte de luptă şi după luptă, pentru că, aşa cum ştiţi, domnitorii Moldovei, dar mai ales Ştefan cel Mare, care este şi Sfânt, erau oameni foarte credincioşi. (...) Să învăţăm ceva din trecutul acestor viteji, eroi, buni români, credincioşi şi uniţi în vremuri grele, a spus Flutur. Programul Ştefanian se va desfăşura până pe 2 iulie şi include o serie de activităţi de promovare turistică a zonelor în care se află ctitorii ale lui Ştefan cel Mare.
Ca o concretizare a propunerilor lansate la ediţiile anterioare, în acest an, în cadrul Programului Ştefanian se desfăşoară proiectul 'Traseele voievodului Ştefan cel Mare în Ţara de Sus a Moldovei', realizat de CJ Suceava în colaborare cu Consiliul Regional Cernăuţi, Consiliul Raional Soroca şi Consiliul Local Cricova. În urma cooperării dintre judeţul Suceava, regiunea Cernăuţi, raionul Soroca şi oraşul Cricova, în perioada Programului Ştefanian, Suceava va găzdui 30 de elevi, români şi ucraineni, dar şi şase profesori însoţitori din regiunea Cernăuţi, raionul Soroca şi oraşul Cricova. Activităţile principale ale proiectului au în vedere organizarea unor ateliere de cunoaştere a istoriei şi culturii româneşti, precum şi vizitarea unor obiective istorice, ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Totodată, elevilor şi profesorilor însoţitori din Cernăuţi, Soroca şi Cricova li se vor înmâna premii, ce vor consta în diverse materiale despre personalitatea Marelui Voievod.
Programul Ştefanian se va încheia pe 2 iulie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna, pelerinii fiind aşteptaţi începând cu ora 7,30, la intrarea în Putna, pentru a merge pe jos până la lăcaşul de cult, unde vor participa la Sfânta Liturghie şi la o ceremonie de comemorare a Marelui Voievod. În 1992, a fost dat Tomosul de canonizare a Sfântului Ştefan cel Mare, ce prevede ca de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, Voievodul Ştefan cel Mare al Moldovei să fie pomenit laolaltă cu bărbaţii cei cuvioşi şi Sfinţi ai Bisericii, cinstindu-se cu slujbe şi cântări de laudă în ziua de 2 iulie, fiind înscris în calendarul BOR cu numele de 'Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu