Specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au descoperit în lacurile Fălticeni, judeţul Suceava, o specie nouă de crustaceu microscopic care are doar doi milimetri, a anunţat joi organizaţia într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Biologul Eva Vancsa a prelevat anul trecut probe din lacurile din Fălticeni pentru a studia nevertebratele acvatice, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene care prevede elaborarea planurilor de management pentru mai multe arii protejate. Activitatea de pe teren a continuat în laborator, acolo unde microorganismele prelevate din apa lacurilor au fost triate, iar un alt expert, Karina Battes, a studiat în amănunt copepodele prinse.
'Eva mi-a dat prima dată câteva tuburi cu copepode colectate în noiembrie 2018. Mă aşteptam să găsesc specii de copepode comune, cu distribuţii largi şi nepretenţioase la condiţiile de mediu. Am identificat câţiva zeci de indivizi din astfel de specii, când am dat peste doi masculi la care nu recunoşteam caracterele de identificare.
După ore întregi de căutări, am reuşit să identific specia şi, când am ajuns la Sinodiaptomus sarsi, mărturisesc că a fost o surpriză totală. Nu doar specia, dar şi genul sunt noi pentru fauna de copepode calanoide a României, care număra înainte de această descoperire 24 de specii', a povestit Karina Battes.
Cei doi biologi şi-au continuat cercetările anul acesta şi au găsit sute de indivizi din specia originară în estul Asiei care şi-a extins treptat arealul, din estul Chinei până în Turcia şi Caucaz.
'Prima citare din Europa (zona la vest de Marea Neagră) a fost făcută în Ucraina, în august 2014. Spre deosebire de cazul din Ucraina, unde au fost găsite câteva exemplare, în Lacurile Fălticeni au fost identificaţi sute de indivizi, atât adulţi cât şi juvenili, ceea ce indică o populaţie stabilă, autosustenabilă', se arată în comunicatul SOR.
Potrivit sursei, cercetătorii trebuie să analizeze potenţialul invaziv al speciei de microorganisme şi să stabilească rutele de migraţie, vectorii acesteia şi potenţialul invaziv în ecosistemele acvatice. SOR se recomandă drept cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, care a obţinut numeroase premii pentru activitatea desfăşurată în ultimii peste 25 de ani pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News