Suceava: Creştere semnificativă a elevilor care se întorc din străinătate să studieze în judeţ

Numărul elevilor care s-au întors din străinătate să înveţe în şcolile sucevene a crescut semnificativ în acest an, respectiv 1.162 faţă de aproximativ şase sute în anul precedent, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, adjunctul IŞJ Suceava, Alexandra Chirilă.

Sursa citată a precizat că aceşti elevi provin din Italia, Spania, Grecia sau Portugalia, aproximativ jumătate fiind din ciclul primar, urmaţi ca număr de cei din gimnaziu şi liceu, toţi solicitând echivalarea studiilor urmate în străinătate.

Chirilă a spus că nu toţi aceşti copii au revenit în ţară şi cu părinţii, aceştia urmând să lucreze în continuare în străinătate. Pe de altă parte, alţi 69 de copii au părăsit în timpul anului şcoli din judeţ pentru a studia în afara ţării.

"Familiile cu mai mulţi copii de obicei nu mai pleacă, dar o situaţie nu avem (...) Copiii cetăţenilor români se pot întoarce oricând în ţară, iar noi avem datoria să-i înscriem pentru ca ei să frecventeze şcoala. Sunt mai mulţi de la an la an, numărul acestora a crescut constant (...) Pentru 51 dintre ei s-au înaintat acte către Ministerul Educaţiei, deoarece Inspectoratul Şcolar nu este abilitat să echivaleze diplome. De exemplu, am avut cazul unui absolvent cu diplomă eliberată de o universitate din Italia, iar instituţia noastră nu are competenţe în acest sens", a spus Chirilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel