Noul sistem de colectare a deşeurilor cu containere semi-îngropate a fost inaugurat, marţi, municipiul Suceava numărându-se printre primele oraşe din ţară care a trecut la colectarea deşeurilor menajere printr-un sistem de buncăre semi-îngropate şi îngropate.
Punerea în funcţiune a noului sistem s-a făcut în prezenţa unei delegaţii a Ambasadei Finlandei la Bucureşti, ţara din care a fost importat acest sistem modern, a reprezentanţilor firmei producătoare, Molok OY, precum şi ai Agenţiei Guvernamentale pentru Eficienţă Energetică din Republica Moldova.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent la inaugurare, a spus că operatorul de salubrizare Diasil - Ritmic care, conform contractului, trebuie să facă în 12 ani investiţii de 9 milioane de euro, va finaliza amenajarea a o sută de astfel de platforme.
"Este o metodă modernă pentru gestionarea celor o sută de platforme semi-îngropate a căror amenajare se finalizează săptămâna aceasta (...) Licitaţia de salubrizare menajeră a fost câştigată de asocierea de firme Diasil - Ritmic, care, conform contractului, trebuie să facă investiţii de 9 milioane de euro. Iată că se fac aceste investiţii. În primul an aveau de montat 50 de containere semi-îngropate şi iată că au montat deja toate cele o sută câte au prevăzute în contract, plus că au adus, tot din Finlanda, 50 de platforme îngropate, care vor fi montate în acest an. Vreau să-i felicit şi să-i mulţumesc firmei Molok pentru echipamentele furnizate, precum şi echipei de la Ambasada Finlandei, pentru sprijinul acordat. Ţările nordice sunt campioane în ceea ce priveşte implementarea de soluţii moderne pentru problemele de mediu, iar prin această investiţie continuăm practic ideea de Suceava oraş verde, pentru care s-a acţionat până acum prin modernizarea iluminatului public, transport electric, centrală de termoficare pe biomasă, iar acum un sistem modern de colectare a deşeurilor (...) Sunt convins că avem cel mai modern sistem de colectare a deşeurilor menajere din România", a spus Lungu.
Platformele semi-îngropate cuprind şase containere cu o capacitate de 3 metri cubi fiecare, patru pentru fracţie umedă cu capac negru şi două cu capac galben, pentru fracţie uscată, conform instrucţiunilor afişate la fiecare loc de colectare.
"Facem un apel către suceveni să ne ajute să gestionăm în mod corespunzător aceste echipamente şi să păstrăm curăţenia oraşului", a spus primarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu