Odată cu trecerea timpului, corpul nostru se schimbă și începe să producă mai puține cantități din anumite elemente necesare pe tot parcursul vieții, precum colagenul, pe care îl putem obține prin alimentație.
Mâncatul este esențial pentru viață, este imposibil să supraviețuim fără el, însă există multe moduri de a ne hrăni, iar nu toate sunt la fel de satisfăcătoare, cel puțin nu pentru toată lumea. A lua o gustare rapidă la locul de muncă nu este la fel de plăcut ca a mânca acasă, înconjurat de cine dorești și având timp să te bucuri de ceea ce ai în farfurie, fie că este vorba de rețete tradiționale sau de altele care vin din alte țări și ne cuceresc la fel de mult.
Alegerea alimentelor potrivite poate face ca preparatele noastre să fie mai gustoase, dar și mai sănătoase, deoarece, deși uneori credem că aceste două aspecte nu se potrivesc, nimic nu este mai departe de adevăr. În plus, în funcție de alimentele pe care le prioritizăm la masă, putem amplifica anumite efecte sau întări acele aspecte ale sănătății noastre care au nevoie de un mic ajutor. De exemplu, dacă vrem să adăugăm colagen în dieta noastră, acest suc bogat în antioxidanți și care are grijă de pielea noastră este ideal.
Odată cu trecerea timpului, tindem să producem mai puțin colagen, așa că obținerea acestuia din alimentație pare o idee bună, de exemplu, printr-un amestec minunat și delicios de fructe. Acest suc este simplu de preparat: trebuie doar să amesteci într-un blender un pumn de mure, unul de struguri și unul de afine, puțină apă după gust și, dacă consideri necesar, puțină miere. Un amestec de fructe care adună beneficiile fiecărui component, reduce inflamația, îmbunătățește digestia și chiar se vede pe piele.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @4045
Nu este deloc o surpriză că afinele sunt fructe pline de antioxidanți, ajutând la prevenirea îmbătrânirii premature și îmbunătățind aspectul pielii. Ele reduc nivelul de glucoză din sânge și contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL), în timp ce stimulează creșterea colesterolului bun (HDL), ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale.
Mai puțin cunoscute sunt beneficiile consumului de struguri, care sunt, de asemenea, bogați în antioxidanți, fibre, vitamina C și minerale precum potasiu, cupru, fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, sulf și seleniu. Datorită acestora, strugurii previn hipertensiunea, reglează tranzitul intestinal, pot reduce riscul de a dezvolta osteoporoză și, de asemenea, boli cardiovasculare. De cealaltă parte, murele au efecte antiinflamatorii și antioxidante, fiind bogate în vitaminele A, C și E, care favorizează producerea colagenului și absorbția fierului, contribuind astfel la hrănirea pielii și oaselor.
Una dintre numeroasele funcții pe care le are colagenul în corp este de a oferi structură pielii, dar, de asemenea, întărește oasele, articulațiile, vasele din sistemul circulator și mucoasa intestinală. Colagenul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii, ameliorarea durerilor articulare, prevenirea pierderii osoase și îmbunătățirea sănătății cardiace. De aceea, consumul său (fie prin suplimente, fie prin alimente) atunci când corpul nostru nu îl mai produce în cantitățile obișnuite poate fi un impuls pentru ca totul să funcționeze corespunzător.
Găsim colagen în supe naturale de carne și pește, în gelatină, ouă, fructe oleaginoase, legume și fructe, precum strugurii, murele și afinele, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu