Sfecla este o legumă rădăcinoasă dulce care a câștigat statutul de superaliment în ultimul deceniu. Sucul de sfeclă roșie conține antioxidanți, electroliți și alți compuși care pot ajuta la susținerea sănătății inimii, creierului și a ficatului. Potrivit cercetărilor, consumul de suc de sfeclă poate aduce beneficii sănătății tale. Iată câteva dintre acestea!
Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Sucul de sfeclă roșie poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. O analiză din 2022 indică faptul că nitrații din sucul de sfeclă roșie au redus tensiunea arterială sistolică la adulții cu hipertensiune. Nitrații sunt compuși din suc de sfeclă care se transformă în oxid nitric în sânge și ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge.
Poate îmbunătăți rezistența la efort fizic
Consumul de suc de sfeclă roșie poate crește nivelurile de nitrat în plasmă și poate îmbunătăți performanța fizică. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat și că asocierea sucului de sfeclă roșie cu cofeina poate reduce beneficiile, deși este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
Poate îmbunătăți musculatura la persoanele cu insuficiență cardiacă
Rezultatele unui studiu din 2016 sugerează că 70 ml de suc de sfeclă roșie consumat zilnic, timp de o săptămână, poate îmbunătăți toleranța la efort la adulții mai în vârstă cu insuficiență cardiacă. Cercetătorii au observat o îmbunătățire cu 24% a rezistenței la efort a participanților.
Poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase
Sucul de sfeclă roșie în stare pură are puține calorii și practic deloc grăsimi. Este o opțiune excelentă pentru smoothie-ul de dimineață. Îți va oferi un plus de nutrienți și energie, dar trebuie menționat că are un conținut ridicat de zaharuri naturale.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Poate contribui la reducerea riscului de cancer
Sfecla își obține culoarea bogată datorită antioxidanților. De asemenea, conține flavonoide și compuși polifenolici, care pot avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Antioxidanții pot ajuta la identificarea și distrugerea radicalilor liberi sau a moleculelor instabile din corp, care, în număr mare, pot favoriza inflamația și crește riscul de cancer.
Poate contribui la menținerea sănătății în timpul chimioterapiei
Alte cercetări sugerează că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea efectelor secundare și a daunelor aduse organismului de către chimioterapie. Autorii analizei menționează că sunt necesare cercetări suplimentare, în special pentru a vedea dacă sucul de sfeclă roșie poate interacționa cu chimioterapia și alte medicamente.
Bună sursă de potasiu
Sfecla este o bună sursă de potasiu, un mineral și electrolit care ajută la funcționarea adecvată a nervilor și a mușchilor. Consumul moderat de suc de sfeclă roșie poate contribui la menținerea nivelelor optime de potasiu. Dacă nivelurile de potasiu devin prea scăzute, pot apărea oboseala, slăbiciunea și crampele musculare. Nivelele foarte scăzute de potasiu pot duce la ritmuri cardiace anormale, periculoase.
Persoanele cu boală renală cronică și insuficiență renală în stadiu final ar putea avea nevoie să urmeze o dietă cu conținut scăzut de potasiu, așa că este bine să consultați un medic înainte de a consuma regulat suc de sfeclă roșie.
Bună sursă de alte minerale
Corpul nu poate funcționa corect fără minerale esențiale. Unele minerale stimulează sistemul imunitar, în timp ce altele mențin oasele și dinții sănătoși.
În afară de potasiu, sucul de sfeclă roșie furnizează:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nepix
Bună sursă de acid folic
Acidul folic este o vitamină B care ajută la prevenirea defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida și anencefalia. De asemenea, poate scădea riscul de naștere prematură.
Poate ajuta la menținerea unui ficat sănătos
Antioxidantul betaină ajută la prevenirea sau reducerea depozitelor de grăsime în ficat, conform studiilor pe animale. Betaina poate, de asemenea, să ajute la protejarea ficatului de toxine, deși sunt necesare mai multe studii.
Depozitele de grăsime în ficat pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic, cauzată de:
Poate ajuta la reducerea colesterolului
Dacă ai niveluri ridicate de colesterol, ia în considerare adăugarea de suc de sfeclă roșie în dieta ta. Betanina din sucul de sfeclă roșie poate ajuta la scăderea colesterolului LDL, numit și "colesterolul rău".
O analiză din 2020 a remarcat faptul că sucul de sfeclă roșie poate avea un efect benefic atât asupra colesterolului LDL, cât și a colesterolului HDL, sau "colesterolul bun", conform mai multor studii. Cercetătorii cred că potențialul de scădere a colesterolului al sfeclă roșie se datorează probabil fitonutrienților săi, potrivit Healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu