Sudul Italiei va deveni mai bogat decât Germania și Franța, susține partidul condus de Giorgia Meloni

foto Agerpres/ Giorgia Meloni
foto Agerpres/ Giorgia Meloni

Partidul politic al premierului italian Georgia Meloni a susținut că sudul Italiei va deveni mai bogat decât cele două mari economii ale Uniunii Europene.

Frații Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) a postat luni pe Twitter că PIB-ul sudului Italiei – care măsoară valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse în cadrul unei economii – „va depăși pe cel al Franței și Germaniei”, postând o fotografie a premierului pe care au scris: „capodopera Meloni”.

Partidul a citat date de la CGIA (Asociația Artizanilor și Afacerilor Mici), fără a furniza alte dovezi.

Acest „fapt istoric” ar „aduce la tăcere bufnițele obișnuite”, a adăugat acesta, referindu-se la oamenii care doresc nenorocire celorlalți. Tweetul a fost șters de pe Twitter, acum numit X, luni după-amiază, la câteva ore după ce a fost postat.

Unii utilizatori au ridiculizat postarea, unul dintre tweet-uri sugerând că postarea provine de la un cont de parodie.

Caracterizată de probleme profund înrădăcinate cauzate de guvernarea deficitară, crimă organizată și sărăcie, economia sudului Italiei a fost mult timp mai puțin dezvoltată decât cea din nord, să nu mai vorbim de Franța și Germania.

PIB-ul pe cap de locuitor din sudul țării a fost de 18.512 euro în 2017, potrivit datelor analiștilor economici CEIC. În acel an, a fost mult mare atât în Franța (35.442 EUR) cât și în Germania (40.929 EUR), deși există disparități regionale semnificative și în aceste țări.

Diviziunea economică dintre nordul și sudul a Italiei are ca rezultat inegalități puternice. Activitatea industrială este concentrată în nord, oamenii din sud bazându-se pe agricultură și turism, potrivit Rețelei oficiale de servicii de ocupare a forței de muncă a Uniunii Europene (EURES).

Anul trecut, șomajul a fost de 17,1% și, respectiv, 16,6% în regiunile de sud, Campania și, respectiv, Sicilia, în timp ce în nordul Lombardiei a fost de 4,9%, conform datelor UE.

Economiile din întreaga Europă se luptă în prezent pe fondul unei inflații încăpățânat de ridicate, alimentată de războiul din Ucraina și de schimbările climatice.

Meloni s-a trezit sub presiune politică în urma unui anunț surprinzător conform căruia economia s-a micșorat cu 0,3% în al doilea trimestru al anului 2023 - sfidând previziunile mai optimiste ale majorității analiștilor.

Potrivit celei mai recente evaluări a Comisiei Europene, PIB-ul Italiei va crește în continuare cu 1,2% în acest an - mult mai mult decât 0,7% în Franța și 0,2% în Germania, potrivit Euronews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel