Autoritățile se pregătesc să prevină efectele ciclonului Ashley, care va lovi țara în zilele viitoare. Ploi abundente în sudul țării și risc de viituri pe Dunăre.
Citește și: Alertă la Palatul Victoria: Ciolacu a convocat ședință de urgență
Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, susține că instituțiile abilitate să gestioneze situația în cazul unor precipitații abundente, prognozate de ANM în contextul influenței ciclonului Ashley, au fost informate și se pregătesc în acest sens, menționând totodată că nu există un pericol în cazul creșterii debitului Dunării la 9.500 metri cubi pe secundă.
De asemenea, Oprescu a adăugat că date actualizate privind influența ciclonului Ashley în județ vor fi transmise populației din timp, pentru a nu fi luate prin surprindere cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni în județul Galați, în timpul ciclonului Boris.
”Am fost anunțați de către reprezentanți ai Guvernului că în perioada următoare acest ciclon va trece și prin județul Olt și va cuprinde o mare parte din județ. Instituțiile abilitate în domeniu au toate informațiile necesare și au început să se pregătească pentru acest lucru. În momentul de față sunt estimări ale unor precipitații mai mari decât normalul, dar ele vor fi actualizate din timp și atunci vor fi transmise populației.
Nu putem spune în momentul de față exact nivelul lor și care va fi impactul, dar cu siguranță acest ciclon nu ne va ocoli și va trece prin mare parte din județul Olt”, a spus Oprescu, la finalul ședinței de joi a Consiliului Județean Olt.
În ceea ce privește debitul crescut al Dunării, șeful CJ a adăugat că în situația în care estimările reprezentanților Apelor Române sunt corecte și debitul fluviului va ajunge la 9.500 metri cubi pe secundă, județul Olt nu va fi afectat.
”În ceea ce privește județul Olt, din informațiile pe care le am, creșterea debitului Dunării nu ne va afecta. știți foarte bine că acum câțiva ani, când a fost spart barajul pentru a inunda fosta baltă Potelu, vorbeam de 15.000 metri cubi pe secundă.
Estimările acum nu trec de 9.500 metri cubi pe secundă. Dacă estimările Apelor Române sunt corecte, județul Olt nu este în pericol”, a conchis Oprescu, notează de Agerpres.
Citește și: Ciclonul Ashley va lovi România. Cod Roșu de furtuni, anunțat de la vârful ANM
Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila efectuează, în contextul prognozelor privind creșterea debitului și a nivelului Dunării, lucrări de punere în siguranță prin completări mecanizate la terasamentele digurilor pe raza comunelor Gropeni, Chiscani, Stăncuța și Berteștii de Jos, potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de Prefectură.
Prefectura Brăila afirmă, potrivit informațiilor pe care le deține, că ”pe digul Călmățui-Gropeni-Chiscani există zone afectate de galeriile de animale săpate în diguri cu mențiunea că taluzul exterior nu este afectat”.
La sediul Instituției Prefectului - Județul Brăila a fost convocată, marți, 24 septembrie, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu factorii decidenți locali pentru a analiza situația hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în țările în amonte de intrarea fluviului pe teritoriul României, unde cantități importante de precipitații au produs debite mari.
”Cu această ocazie au fost analizate și măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării. Printre măsurile discutate se numără consolidarea zonelor identificate cu probleme de pe malul Dunării, pregătirea echipelor de intervenție în caz de urgență. De altfel, Instituția Prefectului Județul Brăila a informat din timp Unitățile Administrativ Teritoriale riverane de pe raza județului Brăila asupra măsurilor de precauție pe care trebuie să le adopte.
Reprezentanți din cadrul instituțiilor cu atribuții în situații de urgență au explicat că, la acest moment, nu sunt raportate probleme majore și au dat asigurări că atenția se canalizează pe monitorizarea evoluției hidrologice a Dunării și a afluenților, pe monitorizarea digurilor și lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor pentru identificarea eventualelor puncte critice apărute, precum și pe mobilizarea resurselor necesare pentru a interveni rapid dacă situația o va impune”, se arată în comunicatul Prefecturii Brăila.
Sursa citată a precizat că specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila au informat că pe digul Călmățui-Gropeni-Chiscani există zone afectate de galeriile de animale săpate în diguri cu mențiunea că taluzul exterior nu este afectat, în acest context, SGA Brăila lucrând la punerea în siguranță prin completări mecanizate de terasamente pe raza UAT Gropeni, Chiscani, Stăncuța, Berteștii de Jos.
”De precizat că, de la intrarea în țară, unda de viitură ar putea ajunge la intrarea în județul Brăila în circa 7 - 10 zile, în funcție de debitul tranzitat. Cel mai mare debit înregistrat la Brăila în ultimii 20 de ani a fost de 15.180 metri cubi/secundă, la nivel de 714 cm, în data de 06 iulie 2010, când situația a fost ținută sub control”, se menționează în comunicat, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News