Guvernul Suediei se confruntă cu critici dure după ce a propus un proiect ce vizează interzicerea la nivel național a cerșetoriei, o măsură considerată de unii drept o încercare de a „interzice sărăcia” fără a aborda cauzele profunde ale vulnerabilității sociale. Inițiativa, susținută de extrema dreaptă, riscă să fie contestată din punct de vedere legal, potrivit The Guardian.
Coaliția de centru-dreapta, sprijinită de partidul de extremă-dreaptă Sweden Democrats, a anunțat lansarea unui proiect de cercetare de nouă luni în scopul analizării efectelor implementării unei interdicții naționale a cerșetoriei.
Potrivit oficialilor, dacă această măsură va fi considerată viabilă, ar putea fi transpusă în lege.
În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, Linda Lindberg, lidera grupului parlamentar al Sweden Democrats, a criticat dur persoanele pe care le-a acuzat că vin din alte țări ale Uniunii Europene pentru a „cerși în fața magazinelor noastre”. Lindberg a declarat că Suedia nu poate fi „conștiința Europei”.
Organizația Stockholms Stadsmission, o asociație creștină care lucrează cu persoanele vulnerabile din Stockholm, a condamnat ferm această inițiativă. Fanny Siltberg, purtătoarea de cuvânt a organizației, a subliniat că „interzicerea cerșetoriei sau impunerea unei autorizații pentru a cerși nu face decât să mute problema, într-o încercare inutilă de a interzice sărăcia”.
Siltberg a adăugat: „Credem că vulnerabilitatea acestui grup poate fi redusă prin măsuri structurale de combatere a sărăciei și a discriminării – atât în țările de origine, cât și în cadrul Uniunii Europene. Este un efort pe termen lung. Între timp, societatea trebuie să își asume responsabilitatea, oferind, de exemplu, soluții de integrare pe piața muncii și acces la locuințe, reducând astfel vulnerabilitatea socială a acestor persoane”.
Aida Samani, director adjunct al organizației pentru drepturile omului Civil Rights Defenders, a avertizat că guvernul ar putea fi acționat în justiție dacă va continua cu această propunere: „Este remarcabil că guvernul prioritizează acest subiect într-un moment în care chiar ei descriu situația ca fiind o criză legată de criminalitatea organizată și violentă”, a spus Samani.
„Mai mult, trebuie analizată legalitatea unei astfel de interdicții. Din câte văd, o interdicție națională a cerșetoriei ar fi, cel mai probabil, neconstituțională”, a mai spus aceasta.
Samani a subliniat că o astfel de măsură ar încălca dreptul la viață privată și libertatea de exprimare, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului, care este integrată în Constituția Suediei.
Guvernul a declarat că fenomenul cerșetoriei a crescut în Suedia de la începutul anilor 2010. Cu toate acestea, Samani a pus la îndoială cât de gravă este problema cerșetoriei pentru societatea suedeză.
Civil Rights Defenders a anunțat că va monitoriza atent situația și nu exclude inițierea unei acționări în instanță dacă interdicția va deveni lege.
Propunerea de interzicere a cerșetoriei face parte dintr-o tendință generală de adoptare a unor politici „mai opresive” în domeniul criminalității și migrației, potrivit Aidei Samani, dar și de „ignorare a drepturilor și libertăților omului”. Această propunere, aflată în dezbatere încă de la formarea guvernului actual în urmă cu doi ani, a provocat deja dezacorduri în cadrul coaliției dintre Moderați, Liberali și Creștin-Democrați.
Anna Starbrink, deputată din partea Partidului Liberal, a scris pe rețelele sociale: „Nu voi contribui la introducerea unei astfel de interdicții. Desigur, sunt necesare măsuri pentru a preveni exploatarea persoanelor vulnerabile. Însă persoanele aflate în nevoie nu pot fi împiedicate să ceară ajutor”.
Sweden Democrats, deși nu fac parte oficial din guvern, oferă sprijin extern coaliției aflate la putere, mai scrie The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News