Titi Aur a vorbit despre școlile de șoferi din România și educația de risc.
În cadrul emisiunii „De Ce Conducem“, la DC News, Titi Aur a vorbit despre educația de risc în școlile de șoferi din România.
„În Suedia se face educație de risc pentru șoferi, iar scopul nu este de a-i speria, chiar dacă îi pun în tot felul de situații, ci să-i pregătească de ce s-ar putea întâmpla pe șosea. În România se face ceva în ceea ce privește educația de risc?“, a întrebat jurnalistul Florin Răvdan.
„Nu! Din păcate foarte puțin, iar teoretic doar în programa școlii de șoferi și cam atât. Nici acolo nu se asistă. Cursantul nu vine la ore. Știu din interiorul școlilor de șoferi că acei cursanți vin și spun la școlile de șoferi care vor să facă toată teoria următorul lucru: Îmi iau dosarul de la tine, mă duc la altul. Nu pentru că e mai ieftin, ci pentru că ăla nu mă obligă să vin la cursuri. În loc să-i tragă cei buni pe cei răi după ei, fenomenul se întâmplă invers. Cei buni sunt obligați să cedeze după cei răi.
Știu asta din școli de șoferi care se plâng și nu au ce face. Trebuie să accepte și ei să nu vină cursantul la teorie. Cursantul își dorește să știe doar atât cât este întrebat la examen. Școala de șoferi teoretică ar trebui să se facă, în programă există, dar nu se face.
Suedia a găsit această metodă și au două cursuri, de Risc 1 și Risc 2. În Risc 1 se vorbește despre prevenție, alcool, droguri, oboseală, cursuri teoretice, iar Risc 2 este despre partea practică. Ce facem noi la conducerea defensivă se face în Suedia din anii 70. Sunt lucruri copiate din cea mai sigură țară, sunt aduse în România, dar sunt negate de autoritățile din România. Ăia au reușit prin așa ceva, prin Risc 1 și Risc 2 să facă cea mai sigură țară din Europa, dar autoritățile noastre și Ministerul Transporturilor nu e de acord și spune: La noi nu!“, a precizat, la DC News, Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News