Suedia a anunțat joi că a confirmat primul caz de mpox, o infecție virală care se răspândește prin contact strâns.
Mai devreme în aceeași zi, Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox ca fiind o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar în Republica Democratică Congo care s-a răspândit în alte țări.
"Acum, după-amiază, am avut confirmarea că avem un caz în Suedia de tipul mai grav de mpox, cel numit Clada I," a declarat ministrul Sănătății și Afacerilor Sociale, Jakob Forssmed, într-o conferință de presă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri variola maimuței, cunoscută și sub numele de mpox, drept urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în decurs de doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democratică Congo, care s-a extins în țările învecinate, informează Reuters.
Mpox se transmite prin contact strâns și, deși în general este o boală ușoară, poate fi fatală în cazuri rare, manifestând simptome asemănătoare gripei și leziuni purulente pe piele.
Declararea unei epidemii ca „urgență de sănătate publică de interes internațional” (PHEIC) – cel mai înalt nivel de alertă al OMS – permite accelerarea cercetării, finanțării și măsurilor globale de sănătate publică, facilitând cooperarea internațională pentru a controla răspândirea bolii.
Focarul din Congo a fost cauzat de o tulpină endemică, denumită clada I. Însă o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul strâns de rutină, inclusiv prin contact sexual. Aceasta s-a extins din Congo în țări vecine precum Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, declanșând reacția OMS.
„Este evident că un răspuns internațional coordonat este crucial pentru a stopa aceste focare și pentru a salva vieți”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
La începutul săptămânii, agenția principală de sănătate publică din Africa a declarat mpox o urgență pentru continent, subliniind că virusul se răspândește alarmant de rapid. În acest an, peste 17.000 de cazuri suspecte și 517 decese au fost raportate în Africa, o creștere de 160% față de anul trecut, potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Cazuri au fost raportate în 13 țări.
O altă variantă a virusului mpox, clada IIb, s-a răspândit la nivel global în 2022, în principal prin contact sexual între bărbați care întrețin relații cu alți bărbați. Aceasta a determinat OMS să declare o urgență de sănătate publică, care a fost ridicată după 10 luni.
Conform studiilor, perioada de incubație pentru variola maimuțelor variază între 6 și 13 zile, iar simptomele pot include erupții cutanate veziculoase care provoacă mâncărimi sau leziuni pe diverse părți ale corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, dureri în gât, ganglioni limfatici inflamați, dureri musculare și de spate, precum și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu