Suedia începe să arate semne de bunăvoință față de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care amenința că blochează aderarea acestei țări la NATO.
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează AFP.
Potrivit agenţiei oficiale Anadolu, Mahmut Tat fusese condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni de închisoare pentru apartenenţă la PKK, organizaţie considerată teroristă de Ankara şi Uniunea Europeană (UE).
"Arestat de poliţia suedeză şi plasat într-un centru de detenţie din Mölndal, el a fost trimis înapoi în Turcia", a scris agenţia.
Potrivit cotidianului turc Sabah şi canalului de televiziune privat NTV, Mahmut Tat a fost adus sâmbătă în faţa unui tribunal din Istanbul.
Anadolu susţine că bărbatul, care a sosit în Suedia în 2015 pentru a scăpa de pedeapsă, a depus o cerere de azil, însă aceasta a fost respinsă.
Soarta anumitor cetăţeni kurzi din Turcia exilaţi sau refugiaţi în Suedia şi, într-o mai mică măsură în Finlanda, se află în centrul discuţiilor cu Ankara pentru aderarea celor două ţări nordice la NATO.
Ankara blochează din luna mai extinderea Alianţei Nord-Atlantice, cerând extrădarea mai multor cetăţeni kurzi, acuzaţi că sunt simpatizanţi sau militanţi ai mişcărilor kurde considerate drept "teroriste" de Turcia sau apropiaţi ai mişcării lui Fethullah Gülen, acuzată de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 2016.
Turcia a apreciat că Suedia şi Finlanda au făcut "progrese" în vederea aderării ţărilor nordice la NATO, potrivit unei declaraţii comune după o reuniune organizată la finalul lunii noiembrie la Stockholm, notează AFP.
Într-un comunicat, cele trei ţări "au salutat intensificarea cooperării (...) şi progresele înregistrate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului" semnat în marja summitului de la Madrid din iunie.
"Suedia a respectat în mare măsură memorandumul trilateral şi avansează spre NATO", a afirmat pe Twitter responsabilul suedez pentru negocierile de aderare, Oscar Stenström, la finalul reuniunii anunţate la începutul acestei luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
După invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatură comună pentru a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, abandonând decenii de nealiniere militară.
Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.
Ankara a acuzat cele două ţări, în primul rând Suedia, că servesc drept refugiu pentru militanţii apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.
În vizită la Ankara la începutul lui noiembrie, premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis că va răspunde preocupărilor exprimate de Turcia în lupta sa împotriva terorismului.
La mijlocul lui noiembrie, parlamentul suedez a adoptat o modificare a Constituţiei care permite Suediei să-şi intensifice lupta împotriva terorismului, care va intra în vigoare în ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu