Nu doar Olanda se opune aderării României la spațiul Schengen. Principalele forțe politice din Suedia se opun de asemenea primirii țări noastre în Schengen.
La ședința de joi a comisiei de justiție din Suedia, guvernul a înaintat o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen. Potrivit propunerii, Suedia ar trebui să fie de acord cu aderarea Românei, Bulgariei și Croației, însă principalele grupuri politice nu sprijină o astfel de propunere.
Analistul Bogdan Chirieac susține că ar mai fi și alte țări care nu sunt de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen. Chirieac subliniază că Bulgaria ar putea fi o piedică pentru aderarea României, pentru că cele două țări ar putea fi primite în Schengen doar împreună, așa cum s-a întâmplat și cu aderarea la Uniunea Europeană.
"Era evident că nu doar Olanda se opune și că în spate mai sunt multe alte state, care refuză să se prezinte public ca fiind împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Bulgaria și problemele pe care le are această țară sunt o piatră de moară pentru aderarea României la Schengen, nu știu de ce trebuie să adere amândouă odată. Reacția Suediei este consecința faptului că de ani de zile România nu are Minister de Externe funcțional. Aceste lucruri se tranșau la vremea respectivă așa cum trebuie, în așa fel încât să ai pozitiv, toate lucrurile pe masă. Inexistența unui Minister de Externe funcțional duce la aceste reacții. S-ar putea ca până la momentul 8 decembrie (atunci când se va reuni Consiliul JAI-n.r.) să avem și alte state care să fie pe față, oficial, împotriva aderării României la spațiul Schengen," a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.
"Și atunci care ar mai fi șansele ca noi să ajungem în Schengen?", a întrebat prezentatoarea Maria Linda.
"Există o singură șansă: dacă la nivelul șefilor de stat sau de guvern președintele Iohannis reușește să-i convingă pe aceștia să fie de acord cu aderarea României la Spațiul Schengen. Ar fi cea mai mare reușită din cele două mandate ale președintelui Iohannis. Este totuși un lucru foarte greu de crezut, nu cred că președintele Iohannis are această putere," a mai spus Chirieac.
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) este format din miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE. În general, miniștrii justiției se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă și penală și totodată în privința drepturilor fundamentale, în timp ce miniștrii afacerilor interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, printre altele.
Consiliul JAI urmează să se întrunească pe data de 8 decembrie și să se voteze în privință aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu