Creșterea războiului hibrid și a atacurilor cibernetice puse pe seama grupurilor pro-ruse îi determină pe nordici să dea înapoi.
Suedia și Norvegia fac pași înapoi în planurile lor de a renunța la numerar, temându-se că un sistem de plăți complet digital le-ar expune amenințărilor de securitate din partea Rusiei și ar exclude persoanele care nu pot utiliza astfel de sisteme.
O combinație între acoperirea bună a internetului de mare viteză, un grad ridicat de alfabetizare digitală, populații numeroase în zone rurale și industrii fintech în dezvoltare rapidă a propulsat cele două țări nordice pe calea către o societate fără numerar.
Swish, un sistem de plăți mobile lansat de șase bănci în 2012, este omniprezent în Suedia, fiind utilizat peste tot, de la piețe, cafenele și până la magazine de îmbrăcăminte. Echivalentul său norvegian, Vipps, care s-a unit în 2022 cu MobilePay din Danemarca pentru a forma Vipps MobilePay, este, de asemenea, foarte popular. Luna trecută, acesta a fost lansat și în Suedia.
Un fost viceguvernator al băncii centrale a Suediei prezicea în 2018 că Suedia ar putea deveni o societate fără numerar până în 2025.
Însă invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și creșterea ulterioară a atacurilor cibernetice și a războiului hibrid transfrontalier atribuite grupurilor pro-Rusia au determinat o reevaluare a situației.
Guvernul suedez a revizuit complet strategia de apărare și pregătire, aderând la NATO, introducând o nouă formă de serviciu național și reactivând agenția de apărare psihologică pentru a combate dezinformarea din partea Rusiei și a altor adversari. Norvegia a întărit controlul la granița sa, odată poroasă, cu Rusia.
Această reevaluare de securitate s-a extins și la modul în care oamenii plătesc pentru bunuri și servicii.
Într-o broșură intitulată Dacă vine criza sau războiul, care va fi trimisă în fiecare gospodărie din Suedia luna viitoare, ministerul apărării sfătuiește populația să utilizeze regulat numerar și să păstreze o rezervă de cel puțin o săptămână, în bancnote de diferite valori, alături de alte metode de plată precum carduri bancare și servicii digitale de plată. „Dacă poți plăti în mai multe moduri, îți întărești nivelul de pregătire”, se menționează în broșură.
Guvernul ia în considerare și o legislație care să protejeze capacitatea de a plăti cu numerar pentru anumite produse. Numerarul este considerat monedă legală în Suedia, însă magazinele și restaurantele pot renunța la el, atâta timp cât afișează o notificare privind restricțiile lor de plată.
În Norvegia, clienții de retail au avut întotdeauna dreptul de a plăti în numerar, însă acest drept nu a fost aplicat strict, iar în ultimii ani tot mai multe unități comerciale au renunțat la numerar, excluzând aproximativ 600.000 de persoane care nu au acces la servicii digitale. Guvernul a intervenit în această vară, introducând o lege prin care retailerii pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă plăți în numerar începând cu 1 octombrie.
Ministerul Justiției și al Securității Publice a declarat că „recomandă tuturor să păstreze o sumă de bani în numerar, din cauza vulnerabilităților soluțiilor de plată digitală în fața atacurilor cibernetice”. Ministerul a subliniat că guvernul tratează serios pregătirea pentru situații de criză „având în vedere instabilitatea globală în creștere, cu războaie, amenințări digitale și schimbări climatice”. Prin urmare, dreptul de a plăti cu numerar a fost întărit.
Ministrul Justiției și al Urgențelor din Norvegia, Emilie Enger Mehl, a declarat mai devreme în acest an: „Dacă nimeni nu plătește cu numerar și nimeni nu acceptă numerar, această conjunctură nu va mai fi o soluție de urgență reală când criza va veni”. În cazul unor pene de curent prelungite, al unor defecțiuni ale sistemului sau al unor atacuri cibernetice asupra sistemelor de plată și băncilor, numerarul ar putea rămâne „singura alternativă disponibilă ușor”, a spus ea.
Max Brimberg, cercetător la banca centrală a Suediei, a afirmat că renunțarea la numerar a fost în mare parte influențată de sectorul privat. Multe dintre băncile din țară au renunțat de mult la numerar în filialele lor locale, ceea ce a permis lansarea rapidă a serviciilor digitale de plată pentru o populație deschisă și receptivă.
Procentul cumpărăturilor plătite cu numerar în magazinele fizice a scăzut de la aproape 40% în 2012 la aproximativ 10% în ultimii ani, iar Brimberg a subliniat că există o îngrijorare tot mai mare că numerarul ar putea deveni inutil.
„Acesta este un aspect pe care atât banca centrală, cât și guvernul central îl consideră un risc potențial, mai ales pentru persoanele care încă nu au adoptat economia digitală și în contextul pregătirii pentru un atac armat asupra Suediei sau asupra unei țări apropiate”, a explicat el. „Numerarul joacă un rol foarte specific în sistemul de plăți, atât pentru că este emis de stat, cât și pentru că este singura formă de plată care poate fi utilizată în cazul în care rețelele de electricitate sau de comunicații nu funcționează normal.”
Deoarece toate sistemele de plată din Suedia fac parte din același ecosistem, un atac ar putea paraliza întreaga societate, a avertizat Brimberg.
„Aproape orice funcție din societate implică utilizarea unui sistem de plată sau de verificare, fie prin ID electronic, fie prin plată electronică”, a spus el. „Toate acestea ar putea pune în pericol funcționalitatea întregului sistem din Suedia în cazul unei defecțiuni.”
Banca centrală analizează crearea și emiterea unei „e-krona”, un „complement digital al numerarului”, dar implementarea acesteia ar necesita un mandat politic.
Hans Liwång, profesor de știința sistemelor pentru apărare și securitate la Universitatea de Apărare din Suedia, a menționat că nu există dovezi clare dacă numerarul este mai eficient decât plățile digitale în fața amenințărilor moderne. Referindu-se la Ucraina, unde sistemele digitale s-au dovedit vitale pentru rezistența țării, el a adăugat: „Ucraina este un exemplu foarte bun de adaptare la viitor în timpul războiului, mai degrabă decât o reîntoarcere în trecut”, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu