Guvernul suedez va sprijini gospodăriile care au fost cel mai grav lovite de creşterea preţurilor la energia electrică, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Mikael Damberg, care a precizat că Executivul a pus deoparte şase miliarde de coroane (664,45 milioane de dolari) pentru aceste măsuri, transmite Reuters.
Guvernul suedez a anunţat că va acoperi facturile la electricitate pe trei luni, începând cu luna decembrie 2021, cu o sumă de maximum 2.000 de coroane pe lună pentru fiecare gospodărie. Potrivit Executivului de la Stockholm, banii vor ajunge la aproximativ 1,8 milioane de gospodării.
'Acestea sunt măsuri excepţionale pentru o situaţie excepţională', a spus ministrul Finanţelor, Mikael Damberg, într-o conferinţă de presă. În ultimele luni, preţurile la energie electrică au crescut semnificativ în Suedia, în special în zona din sudul ţării, dar cu toate acestea majorările de preţuri din Suedia au fost mai modeste decât în mult alte părţi ale Europei.
Energia electrică utilizată de Suedia provine în principal de la hidrocentrale, reactoare nucleare şi turbine eoliene iar ţara scandinavă nu se bazează pe importurile de gaze naturale. Cu toate acestea, preţurile de referinţă la electricitate sunt fixate pe pieţele internaţionale, ceea ce înseamnă că şi consumatorii din Suedia au fost afectaţi de creşterile de preţuri, conform Agerpres.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, trage un semnal de alarmă privind preţurile la gaz şi electricitate şi spune că în piaţă au mai rămas doar 20 de furnizori, în loc de 80.
"Atrăgeam atenția anul trecut asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor", a scris Dumitru Chisăliţă pe site-ul Asociaţia Energia Inteligentă.
"Trebuie să avem în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh.
Dar surprinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abobament", a mai explicat specialistul.
Reţeta care NU va permite scăderea preţurilor, citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu