Suedia vrea să dea undă verde poliției pentru a folosi recunoaşterea facială, în timp real, de la camerele de supraveghere publice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Guvernul Suediei a anunţat luni faptul că vrea să permită poliţiei să utilizeze programul de recunoaştere facială în timp real de la camerele de supraveghere din spaţiile publice.

Scopul este de a identifica suspecţii în cazul anumitor infracţiuni, potrivit AFP. Acest anunţ se înscrie în prelungirea legislaţiei adoptate recent de cele 27 de ţări membre ale UE pentru a reglementa sistemele de inteligenţă artificială (IA).

Reglementarea europeană interzice 'utilizarea identificării biometrice la distanţă în timp real în spaţii publice', însă cu excepţii pentru suspecţii de anumite infracţiuni ori în caz de ameninţare teroristă. Guvernul suedez a solicitat în luna decembrie o anchetă cu privire la extinderea recurgerii la camerele de supraveghere, în special pentru folosirea recunoaşterii faciale.

Suedia a vrut această anchetă, de o durată neobişnuit de scurtă de 6 luni, pentru că ţara are trebuință să avanseze "considerabil" în folosirea camerelor de supraveghere în lupta contra criminalităţii, a spus ministrul justiţiei Gunnar Strommer într-o conferinţă de presă. Concluziile acesteia au fost explicate luni.

"Recunoaşterea facială în timp real în locuri publice ar trebui să fie autorizată pentru a combate criminalitatea în măsura în care reglementările UE cu privire la IA o permite", a zis presei Kazimir Aberg, care a condus respectiva anchetă.

Textul european permite folosirea acesteia pentru prevenirea unei ameninţări teroriste ori în scopul căutării ţintite a victimelor. De asemenea, aceasta poate fi folosită pentru a localiza suspecţi în cazuri de terorism, viol, atingere gravă adusă persoanelor, trafic de fiinţe umane etc.

Aberg declară faptul că această tehnologie ar trebui să fie permisă doar pentru infracţiuni care se pedepsesc cu cel puţin 4 ani de închisoare şi după emiterea unei permisiuni de la o autoritate judiciară. Această tehnologie ar trebui să fie utilizată doar pentru acte specifice de anchetă şi nu ca măsură preventivă, a mai spus el. Ministrul suedez a salutat propunerea, pe care a calificat-o ca fiind una completă, şi a indicat faptul că guvernul va anunța detaliile planului său, fără a oferi însă un calendar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel