Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară a vorbit despre efectele izolării din pandemia COVID-19 asupra copiilor.
Pandemia COVID i-a afectat cel mai mult pe copii, susține prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, iar efectele negative pot fi observate mai ales prin cazurile de violență în rândul celor mici. Se pare că perioada de izolare și-a pus amprenta, iar războiul de la graniță, criza economică și situația de incertitudine în care continuăm să trăim, nu au făcut decât să înrăutățească lucrurile.
"Efectele pandemiei ar fi trebuit să le combatem încă din acele momente pentru că știți cum este? Efectul pandemiei este exact cum am trece printr-o situație grea, ni s-a întâmplat ceva, am avut un accident și urmează recuperarea. Cu cât începem mai repede recuperarea, cu atât ne vom simți mai repede bine. Cu cânt amânăm și spun că lasă că mai întâi să se liniștească lucrurile și după aceea să ne recuperăm, acei mușchi, acele terminații nervoase, se recuperează mai greu. Acest lucru trebuia făcut de atunci.
Chiar am reușit anul trecut să introducem în liceu o disciplină numită "managementul emoțiilor" pentru că este extrem de important copii să învețe într-un mod profesionist cu să își gestioneze aceste emoții. Noi le lăsăm la întâmplare. oriunde în lumea asta s-a pus problema că din moment ce copilul trăiește în tr-o lume în care se izolează prin tehnologie, în care interacționează mai dificil cu ceilalți copii, trăim într-o altfel de lume și trebuie să facem ceva.
E ca și cum nu mai ai suficiente vitamine pe care le preiei din alimentație și trebuie să faci un supliment artificial de vitamine ca să compensezi dintr-o alimentație nesănătoasă. Așa este și aici, di moment ce a existat acea perioadă de izolare și o perioadă de stres și de frică indusă, noi trebuia să compensăm pe undeva, să ne așteptăm că va urma o perioadă în care acești copii nu au avut capacitatea să-și exerseze anumite emoții, nu au avut capacitatea să crească cu ele.
A fost o perioadă de rupere a unui lanț și atunci când s-a relegat lanțul, toate elementele negative ne-au ajuns din urmă. Și veți vedea că lucrurile vor crește în intensitate pentru că aceste consecințe sunt pe termen lung. Este ca la Long COVID, cum se spune, dar de data asta vorbim despre un Long Emotion, adică vorbim despre faptul că acele emoții reprimate, negestionate cum trebuie, își vor arăta colții în perioada ce va urma și va dura până când le vom regla, dacă nu facem ceva în mod coordonat.
Dacă le lăsăm să treacă de la sine ele se vor regla, dar gândiți-vă că nu trăim într-o societate normală după pandemie, a venit războiul, vorbim de foamete, vorbim de criză alimentară, deci trăim în continuare într-o zonă de incertitudine și aceste lucruri nu fac altceva decât să prelungească aceste elemente. De aceea trebuie de intervenit direct și găsite soluții de gestionare a emoțiilor", a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci