Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a făcut un nou împrumut la bănci.
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 32 de luni, la un randament mediu de 7,07% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 603 milioane de lei.
Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni, scrie Agerpres.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 720 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,920 de miliarde de lei, este cu 245 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în februarie, de 5,675 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Citește și:
Adrian Negrescu: Aşteptaţi-vă ca şi Mugur Isărescu să crească dobânzile, chiar cu riscul de a duce economia în faliment
"Avem cele mai profitabile bănci din UE"
"Dacă e să ne lăudăm şi noi cu ceva în România este că avem cele mai profitabile bănci din UE. Nu ştiu dacă este un lucru bun sau rău. Cred că este un lucru rău pentru economie, un lucru bun pentru bancheri, dar şi pentru perspectiva economică a României. Gândiţi-vă că, pe fondul creşterilor de dobândă, băncile de la noi au făcut nişte profituri fantastice pe care noi le decontăm, le plătim prin creditele pe care le avem - atât persoane fizice, cât şi companii. Am ajuns la nişte niveluri de dobândă care sunt insuportabile pentru majoritatea populaţiei.
Gândiţi-vă, pe de altă parte, că băncile, dincolo de indicii ăştia ROBOR şi IRCC sau EURIBOR, aplică nişte marje spectaculoase în România. Am văzut marja oferită de câte o bancă pe credit în euro de 5%. Ceea ce este uriaş, raportat la potenţialul economic al României. Cred că BNR va continua să susţină acest sistem bancar aşa cum arată el în momentul de față, pentru că, până la urma urmei, este principalul client al statului român. Statul român se împrumută pe bandă rulantă de la băncile autohtone şi băncile autohtone au cel mai bun client în statul român. Va menţine, probabil, dobânda cheie până, cred eu, în martie - aprilie, când vom vedea rezultatele inflaţiei". Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News