Află în articol care este suma uriașă pe care trebuie să o plătească un bărbat fostei soții pentru toate treburile casnice pe care le-a făcut în timpul mariajului.
Un bărbat din Spania trebuie să-i plătească fostei sale soții suma de 88.025,31 euro drept despăgubire pentru munca prestată de aceasta la domiciliu în timpul mariajului. Cei doi au fost căsătoriți timp de 26 de ani, iar în tot acest timp femeia nu s-a angajat nicăieri, ocupându-se de treburile casnice. Potrivit El Mundo, în primă instanță judecătorii au stabilit o sumă mai mare, 120.000 de euro, dar ambii au făcut apel și, în final, Tribunalul Provincial din Pontevedra a redus suma stabilită cu 32.000 de euro.
Hotărârea a fost luată în timpul procesului de divorț. Pe lângă aceste despăgubiri bărbatul mai trebuie să-i plătească fostei sale soții o pensie compensatorie de 350 de euro pe lună timp de trei ani. El mai are șansa acum de depune recursul în casație la Curtea Supremă.
Hotărârea magistraților arată că încetarea conviețuirii odată cu divorțul "creează soției o situație de dezechilibru" în raport cu cea a soțului întrucât este evident că în timpul căsătoriei aceasta nu a fost angajată nicăieri deoarece în cei 26 de ani în care au fost căsătoriți "s-a dedicat fundamental îngrijirii căminului și creșterii fiicei lor comune".
Cei doi s-au căsătorit în 1996 și, de atunci și până la despărțire, femeia a lucrat în afara domiciliului doar timp de 205 zile în total, repartizate între anii 1997, 1999 și 2009. În tot acest timp, bărbatul a fost angajat în câmpul muncii. Odată despărțită, femeia a argumentat că îi va fi mai greu să își găsească de muncă la vârsta de 58 de ani, ceea ce "îi lasă un mic loc pentru aspirațiile profesionale". Așa se face că având în vedere aceste date, hotărârea inițială a Tribunalului nr. 12 Vigo apreciază existența "unui dezechilibru care s-ar produce odată cu despărțirea conjugală, care ar trebui compensată prin pensia stabilită la articolul 97 din Codul civil. Cod".
Bărbatul a făcut recurs, solicitând reducerea pensiei compensatorii de la 120.000 de euro la 60.000 de euro și susținând că, odată ce fosta soție l-a părăsit, a intrat "imediat" în câmpul muncii, iar căsătoria "nu a provocat un dezechilibru economic". De cealaltă parte, femeia și-a justificat solicitarea prin faptul că a contribuit cu tot ceea ce era necesar pentru întreținerea gospodăriei, dar în hotărâre se precizează că "sarcinile pe care salariatul ar trebui să le îndeplinească ar fi colaborarea cu soția în îngrijirea gospodăriei care se extind, prin însăși natura lor, dincolo de muncă". Prin urmare, potrivit instanței, bărbatul ar fi trebui să o ajute pe femeie la treburile casnice, astfel încât să poate și ea să fie angajată la un loc de muncă în toți acești ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu