Summit-ul insulelor din Pacific are loc în timp ce regiunea se confruntă cu consecințele pandemiei de COVID-19, schimbările climatice și rivalitatea SUA-China.
Cea de-a 51-a întâlnire a liderilor Forumului Insulelor Pacificului (PIF), care are loc săptămâna aceasta în Fiji, se anunță a fi cel mai important summit regional din ultimii ani. Pandemia COVID-19, schimbările climatice și rivalitatea SUA-China au zguduit regiunea strategică de când liderii săi s-au reunit personal ultima dată, în 2019.
Kiribati, o națiune cu 33 de insule situată la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, a anunțat duminică că s-a retras din PIF din cauza unei rupturi care decurge dintr-o tranziție de conducere contestată care ar fi separat națiunile microneziei. Kiribati și alte patru state microneziene amenințaseră să se retragă anul trecut, dar „Micronexit” a fost evitată după ce a fost încheiat un acord pentru a menține blocul unit la începutul lunii trecute.
Forumul, care include 16 națiuni insulare mici împreună cu Australia și Noua Zeelandă, încalcă, de asemenea, convenția și amână reuniunea ministerială personală a partenerilor de dialog, o reuniune a reprezentanților celor 21 de parteneri externi ai săi, inclusiv Statele Unite și Chinal. Menținerea țărilor partenere la distanță le oferă națiunilor din Pacific mai mult spațiu pentru a se concentra asupra afacerilor interne, pe măsură ce lumea exterioară devine din ce în ce mai implicată în regiunea lor.
Forumul își propune să deschidă terenul pe o multitudine de probleme, de la schimbările climatice la securitate și conectivitate, ca parte a noii sale viziuni pentru dezvoltarea regională - Strategia 2050 pentru Continentul Albastru al Pacificului.
„Este vorba de preluarea controlului asupra suveranității noastre economice”, a declarat Zarak Khan, directorul de programe și inițiative al Secretariatului PIF din Fiji, pentru Al Jazeera.
„Strategia 2050 este steaua noastră nordică. Este vorba despre a asigura perspectivele, oamenii și locul din regiunea noastră. Este, de asemenea, despre investițiile în cercetarea științifică, tehnologia informației, comerțul electronic și educația pentru a realiza potențialul populației noastre tinere. Vom face acest lucru prin valorificarea finanțelor durabile pentru a construi o economie bazată pe cunoaștere care să completeze economia albastră”, a mai spus el, conform AlJazeera.
Șefii serviciilor de informații interne ale Regatului Unit și ale Statelor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinez într-un discurs comun, rar, care a avut loc la Londra.
Ken McCallum, directorul MI5 al Regatului Unit, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă a guvernului chinez pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații ( FBI), a avertizat firmele occidentale că Beijingul este hotărât să fure tehnologia pentru un câștig competitiv.
China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, etichetându-le drept o încercare de a „defăima” sistemul său politic.
Discursul lui McCallum și Wray a fost prima lor apariție comună și a avut loc în Thames House din Londra, iar la conferință au fost prezenți oficiali și directori de companii.
Amenințarea chineză „ar putea părea abstractă. Dar este reală și presantă”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm.”
El a spus că MI5 și-a extins brusc operațiunile concentrate pe China.
„Astăzi derulăm de șapte ori mai multe investigații decât în 2018”, a spus el. „Plănuim să creștem din nou la fel de mult, menținând totodată un efort semnificativ împotriva amenințărilor ascunse ale Rusiei și Iranului.”
McCallum a spus că informațiile chineze adoptă o abordare lentă și răbdătoare pentru a dezvolta surse și a obține acces la informații, iar puțini dintre cei vizați au recunoscut asta.
„Activitatea ostilă are loc chiar acum pe pământul Marii Britanii”, a spus el (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu