Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs la începutul summitului „istoric” dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene.
„În câteva minute va începe Summitul istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prescurtat CELAC. Obiectivul principal al acestuia este de a reînnoi și a consolida parteneriatul între regiunile și statele noastre.
România a contribuit substanțial la pregătirea acestei reuniuni de nivel înalt, inclusiv prin contactele pe care eu le-am avut cu omologii mei cu ocazia vizitelor întreprinse în regiune în acest an. Uniunea Europeană și statele Latino-Americane și Caraibiene sunt aliați-cheie în susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor Cartei ONU. Sunt convins că discuțiile din aceste două zile vor apropia și mai mult regiunile noastre.
Lumea s-a schimbat dramatic în ultimul an și jumătate. De aceea trebuie să colaborăm îndeaproape pentru a promova și aborda interesele și provocările noastre comune cu care ne confruntăm la nivel global. Trebuie să asigurăm soliditatea relațiilor noastre pe termen lung. Având în vedere războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, voi susține și la acest Summit că trebuie să acționăm în solidaritate cu poporul ucrainean și voi pleda pentru a sprijini independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Uniunea Europeană prezintă astăzi statelor din America Latină și Caraibi o ofertă concretă și substanțială, iar România este un susținător activ al acesteia.
În primul rând, Uniunea Europeană dorește consolidarea dialogului politic, unindu-ne în jurul valorilor și intereselor noastre comune pentru a promova împreună pacea, securitatea și democrația. Voi susține necesitatea de a gestiona mai bine provocările cu care ne confruntăm, dar și de a valoriza mai eficient oportunitățile de cooperare. În al doilea rând, trebuie să aprofundăm relațiile economice, inclusiv cele comerciale, pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor din regiunile noastre. Voi susține că este nevoie de proiecte concrete, care să genereze valoare adăugată pentru comunitățile locale și noi locuri de muncă, care să protejeze mediul și să sprijine transformarea ecologică și digitală a economiilor noastre. Voi accentua, și în acest context, necesitatea combaterii schimbărilor climatice. România are disponibilitatea deplină de a împărtăși bune practici în domenii-cheie, precum pregătirea răspunsului la dezastre, și voi sublinia acest lucru și în reuniune.
În al treilea rând, trebuie să consolidăm în continuare legăturile interumane, acesta fiind fundamentul parteneriatului nostru. Voi susține activ dinamizarea schimburilor și creșterea oportunităților pentru tinerii din cele două regiuni, inclusiv în domeniul educației. Mai multe despre toate discuțiile de la Summit veți afla pe parcursul acestor două zile”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News