Summit istoric la Bruxelles pentru salvarea zonei euro

Alegeri prezidentiale 2024

Liderii europeni se vor afla, pentru două zile la Bruxelles, la  un summit extraordinar. Viitorul euro și a uniunii europene depind  de deciziile care se vor lua în urma negocierilor ce vor avea loc. Liderii UE vor decide strategia de urgență după ce vor analiza cele patru soluții principale care s-au previzionat.

În două zile, la Bruxelles, liderii Uniunii Europene  vor supune analizei, la masa negocierilor, patru propuneri de care depinde întreaga zonă euro. Strategia de urgență pentru a evita colapsul euro va dicta ritmul în care economia mondială va evolua anul viitor.

Nu este exclusă reintrarea economiei UE în recesiune, ceea ce va trage cu sigurnaţă în jos SUA şi China, cele mai puternice economii din lume

Summitul începe astăzi cu păreri şi opozii diferite, însă Germania şi Franţa au transmis deja, prin vocile Angelei Merkel şi Nicolas Sarkozy, că nu se vor ridica de la masa discuţiilor fără un acor semnificativ.

Germania şi Franţa încearcă să obţină noi tratate UE, cu reguli fiscale mai stricte. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, oferă un plan ce prevede numai amendarea tratatelor existente.

Statele membre UE care nu au aderat la moneda unică, inclusiv Marea Britanie, sunt îngrijorate că vor deveni izolate, dacă naţiunile din Zona euro - în frunte cu Berlinul şi Parisul - decid să impună singure un nou tratat.

Înainte de summit, toate semnele sugerează că va fi o reuniune extrem de dificilă, afirmă corespondentul BBC la Bruxelles.

Miercuri, preşedintele american Barack Obama a discutat telefonic despre criza din Zona euro cu Angela Merkel, cancelarul german. Casa Albă a anunţat că cei doi lideri au convenit că orice soluţie trebuie să fie de durată şi credibilă.

Propunerea cheie de pe agenda reuniunii din capitala belgiană este impunerea disciplinei bugetare prin penalizări automate în cazul ţărilor din Zona euro care au cheltuieli prea mari.

Merkel şi Sarkozy încearcă să impună această prevedere prin modificarea tratatelor UE existente. "Suntem convinşi că trebuie să acţionăm fără întârziere", au scris cei doi lideri într-o scrisoare comună către Van Rompuy, adăugând că noul tratat trebuie să fie gata până în martie.

Germania şi Franţa cer şi o "reînoire a contractelor dintre statele membre ale Zonei euro".

Planul franco-german are la bază o serie de principii cheie, precum: CE să aibă dreptul să impună sancţiuni pentru ţările cu deficit bugetar excesiv; toate cele 17 ţări din Zona euro să îşi amendeze legislaţia naţională pentru a prevedea bugete echilibrate; ţările din Zona euro să aibă taxe comune pentru corporaţii şi tranzacţii financiare; iar pachetele viitoare de salvare nu vor mai cere investitorilor privaţi să absoarbă o parte din costuri, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei.

În paralel, Van Rompuy oferă un pachet rapid şi compact, care nu necesită un proces îndelungat de ratificare de către parlamentele naţionale sau prin referendumuri.

Într-un raport interimar, Van Rompuy, care va prezida summitul, afirmă că reformele necesare pot fi adoptate prin simpla amendare a unui protocol - o procedură care necesită consens naţional, dar nu şi schimbări substanţiale la tratatele UE. Ceea ce va accelera implementarea reformelor şi va elimina orice posibile complicaţii politice, din punctul său de vedere.

Cu toate acestea, un înalt oficial german a respins propunerile, calificându-le un "truc" pentru a introduce un acord fiscal pentru Zona euro în tratatele existente. Citat sub acoperirea anonimatului de BBC, el a admis şi că este mai pesimist decât în urmă cu o săptămână în legătură cu ajungerea la un acord la Bruxelles.

Parisul şi Berlinul par să încerce să impună măsuri mai radicale, iar dacă cele 27 de state membre UE nu reuşesc să ajungă la un acord, atunci sunt pregătite să depună eforturi pentru un nou tratat care să includă blocul euro şi orice ţară care vrea să se alăture, potrivit corespondenţilor BBC.

Însă o astfel de măsură ar putea face Marea Britanie să se simtă mai izolată. Premierul David Cameron a declarat miercuri că va cere la summit garanţii pentru sectorul financiar puternic al Londrei. "Cu cât cer mai mult ţările din Zona euro, cu atât mai mult vom cere şi noi în schimb", a avertizat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel