Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat summit-ul pe care Bogdan Aurescu l-a organizat la București și importanța pe care România o are în flancul estic al NATO.
Analistul politic Bogdan Chirieac a avut o intervenție telefonică la Antena 3. Acesta a comentat summit-ul pe care Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul Bogdan Aurescu, l-a organizat la București. De asemenea, analistul a vorbit despre rolul pe care țara noastră ar trebui să îl aibă ca reprezentant al flancului estic al NATO și ca stat care are minorități naționale pe teritoriul Ucrainei:
„Summit-ul de la București este important deoarece și țara noastră are o poziție discretă, dar probabil că așa ar trebui să stea lucrurile în acest conflict Rusia-Ucraina. Este meritul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, este meritul președintelui Iohannis, mai ales că ne-a asigurat, încă de ieri, că e cu ochii pe Putin. Totuși, nu cred că din cauza asta Vladimir Putin și-a retras trupele, dar, în orice caz, și mica Românie a piuit ceva, ceea ce e foarte bine din punctul acesta de vedere.
Depinde de Volodymyr Zelenski și de declarațiile belicoase pe care le face, dacă Putin și va retrage trupele cu totul. Liderul de la Kremlin a făcut o demonstrație de forță, iar Occidentul a amenințat cu un embargo total. Ucraina dorea să bage NATO în lupta cu Rusia, ceea ce dovedește că omul nu are niciun fel de pregătire pentru funcția de președinte. El era un actor care îl juca pe președintele Ucrainei, iar pentru acest fapt l-au ales ucrainienii președinte. Dacă nu votezi cu creierul și alegi cu altă parte a corpului, ai de a face cu un astfel de personaj. Dacă situația în zona Mării Negre se mai detensionează, eu cred că e un fapt pozitiv și pentru noi, pentru România“, a precizat analistul Bogdan Chirieac.
„Un lucru e sigur, NATO nu va participa cu trupe la un potențial conflict Rusia-Ucraina. Că NATO, inclusiv România, va participa cu tehnică militară livrată armatei Ucrainei, da, cu siguranță. Dar lupte efective cu soldați NATO, deci și cu soldați români, așa ceva nu se va întâmpla.
România ar trebui să aibă un singur scop în această perioadă, asigurarea drepturilor minorității românești din Ucraina, în teritoriile răpite de pactul Ribbentrop-Molotov. Drepturile lor sunt călcate în picioare.
Este foarte bine, fiindcă pe teritoriul României există baze NATO, care ne asigură securitatea, dar nu România este chemată să facă ordine între Rusia și Ucraina. Deci, din acest punct de vede, atitudinea președintelui Iohannis a fost corectă. Se și convoacă CSAT-ul, pentru a vedea partenerii occidentali că ne preocupă situația, dar nu România pleacă la luptă ca să facă ordine între Rusia și Ucraina.
România trebuie să aibă acest scop, asigurarea cât de cât a drepturilor numeroasei minorități românești din Ucraina, din Basarabia și din nordul Bucovinei. Îmi e teamă că nu putem negocia, dar putem atrage atenția asupra nerespectării acestor drepturi, mai ales că nu doar românii sunt oprimați în Ucraina. Și ungurii, și polonezii, e un amalgam. Totuși, Ucraina e un stat artificial, creat în perioada Uniunii Sovietice, ca să fie o pavăză între Occident și fosta URSS. Ei, drepturile acestor minorități trebuie respectate, deoarece, astăzi, ele sunt departe de a fi respectate. Aici ne putem situa, dar cu grijă, fiindcă sunt două națiuni pe picior de război, iar România nu are de a face acolo“, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu