Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană (UE), în format 27, se întâlnesc, la 3 februarie 2017, în Malta, în cadrul unei reuniuni informale (Summit-ul informal din Malta).
Publicitate
Summit-ul informal din Malta va consta, potrivit site-ului oficial al Consiliului European, din două părți. O primă parte va fi dedicată migrației, cu accent pe ruta central-mediteraneeană și pe Libia, în timp ce partea a doua a summit-ului va fi dedicată marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma (25 martie 2017).
Consiliul European a adoptat, în ultimele luni, mai multe direcții de acțiune în ceea ce privește gestionarea fenomenului migrației. Astfel, președinția Consiliului a activat, la 30 octombrie 2015, mecanismul integrat pentru răspuns politic la crize (IPCR), care oferă instrumente pentru a intensifica sprijinul acordat răspunsului Consiliului în caz de criză, atât la nivel politic, cât și la nivel de lucru, împreună cu Comisia și alte agenții. O altă acțiune este sprijinul oferit de UE la nevoile urgente ale refugiaților sirieni, prin acordarea de asistență agențiilor ONU, Libanului, Iordaniei și Turciei. De asemenea, UE oferă ajutor umanitar migranților pe ruta Balcanilor de Vest.
Consiliul UE finanțează, de asemenea, operațiunea Triton, lansată în octombrie 2006, care sprijină operațiunile de căutare și de salvare în zona centrală a Mării Mediterane, precum și operațiunea Poseidon, care patrulează din 2006 în zona estică a Mării Mediterane. În mai 2015, Consiliul a instituit operațiunea militară a UE, EU NAVFOR MED operația SOPHIA, cu scopul de a lupta împotriva rețelelor infracționale care exploatează migranții vulnerabili. În octombrie 2016, a fost lansată oficial Agenția pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care va monitoriza îndeaproape frontierele externe ale UE și va coopera cu statele membre, pentru a identifica și aborda rapid orice posibile amenințări la adresa securității la frontierele externe ale UE, scrie Agerpres.
Cu privire la marcarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma, la 25 martie 2017, Consiliul European se va reuni, la Roma, pentru a continua discuțiile despre procesul de reflecție politică privind viitorul UE cu 27 de țări membre, începute imediat după Brexit. În cadrul acestor discuții despre o reformă a orientărilor UE în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, șefii de stat și de guvern au convenit asupra Foii de parcurs de la Bratislava. Astfel, Declarația de la Bratislava, din 16 septembrie 2016, prevede că unitatea UE poate fi menținută prin abordarea cu prioritate a unor teme în privința cărora populația UE are temeri: migrația, terorismul și insecuritatea economică și socială.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News