Summit NATO la Vilnius. Jens Stoltenberg susține că alianța se află într-un „moment istoric” /video

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, susține că alianța se află într-un „moment istoric”, înaintea summit-ului de Vilnius.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat marţi drept 'istoric, înainte de a începe', summitul alianţei nord-atlantice care începe în cursul zilei la Vilnius, aluzie la deblocarea de către Turcia a primirii Suediei în organizaţie, transmite EFE.

'Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric', a apreciat Stoltenberg la o întâlnire care a avut loc înaintea deschiderii oficiale a summitului, la care asistă cei 31 de lideri ai ţărilor membre, plus Suedia, în calitate de ţară invitată.

Secretarul general al NATO a anunţat luni deblocarea de către Turcia a aderării ţării nordice la alianţă, după întâlnirea care a avut loc între premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a purtat seara discuţii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cursul cărora ambii au convenit să "revitalizeze" relaţiile dintre Turcia şi UE, potrivit liderului european.

Stoltenberg a mai indicat că Suedia a fost de acord, "în calitate de membru al UE, să sprijine activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE şi să contribuie la modernizarea acordului de uniunea vamală UE-Turcia şi liberalizarea vizelor".

Liderii NATO se adună în Lituania pentru un summit crucial care ar putea modela direcția războiului din Ucraina și viitorul alianței occidentale. Cei 31 de aliați speră să arate Rusiei că au hotărârea de a sprijini Ucraina militar pe termen lung.

Dar rămâne un dezacord cu privire la ambițiile Ucrainei de a adera în viitor. Se crede că unii aliați vor promite Kievului noi garanții de securitate menite să descurajeze agresiunea rusă. De asemenea, vor discuta despre furnizarea de mai multe arme și muniții.

În ceea ce privește problema aderării, președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca NATO să spună că Ucraina s-ar putea alătura cât mai curând posibil, după încheierea luptei - precizând în mod explicit cum și când ar putea fi realizat acest lucru.

Rusia a lansat în noaptea de luni spre marţi un atac masiv cu drone kamikaze asupra Kievului, a anunţat armata ucraineană, cu doar câteva ore înainte de deschiderea unui summit crucial al NATO la Vilnius (în Lituania), care urmează să se concentreze asupra sprijinului pentru Ucraina şi ameninţările în materie de securitate din partea Moscovei, potrivit AFP şi Reuters.

'Inamicul a atacat din aer Kievul pentru a doua oară' în această lună, a indicat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a Kievului într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Popko a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât toate dronele Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia înainte ca acestea să-şi atingă ţinta, subliniind că atacul a provocat pagube minore.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel