”Summit pentru Democrație” fără Turcia și Ungaria. Joe Biden le-a omis din lista invitaților

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Din rândul statelor Uniunii Europene, Biden nu invită Ungaria, la cel de-al doilea ”Summit pentru Democrație”, și nici Turcia, un aliat cheie al NATO.

Statele Unite ale Americii își deschid marți (28 martie) cel de-al doilea Summit pentru Democrație, căutând un front unit împotriva autoritarismului, pe măsură ce Rusia atacă Ucraina și China lansează o ofensivă diplomatică.

Președintele Joe Biden a preluat funcția de gazdă, angajându-se să susțină democrația. În total, el a invitat 121 de lideri pentru summit-ul de trei zile, majoritatea virtual, cu opt mai mulți decât în ​​2021.

Potrivit Euractiv, sesiunile de ședință ale summitului vor aduce reprezentanți ai societății civile pentru discuții cu privire la o serie de provocări pentru democrație, inclusiv tehnologia de supraveghere, pe care Statele Unite o consideră o amenințare din ce în ce mai mare pe măsură ce China face progrese tehnologice rapide.

Evitarea Turciei și Ungariei

Summitul se va deschide marți cu o conversație virtuală despre pacea în Ucraina, cu președintele Volodymir Zelenski.

Biden a vizitat anul trecut atât Arabia Saudită, recunoscând rolul regatului pe piețele petroliere, cât și Egiptul, gazda unui summit climatic și partener al SUA în securitatea regională, și a dialogat din ce în ce mai mult cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, în chestiuni referitoare la Ucraina. Niciuna dintre aceste trei țări nu a fost invitată să participe la summit.

Din rândul statelor UE, Joe Biden nu a invitat Ungaria, unde prim-ministrul Viktor Orbán a câștigat un al patrulea mandat anul trecut, dar a fost acuzat că s-a abătut de la valorile liberale prin reprimarea presei, denunțând refugiații non-europeni și vorbind favorabil despre Moscova.

Printre partenerii americani ocoliți la summit se numără și Singapore, ale cărei alegeri sunt în general considerate libere, dar care limitează întrunirea liberă și reglementează mass-media, și Bangladesh, unde sute de oameni au fost arestați în temeiul Digital Security Act.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să discute despre criteriile de includere: ”Nu căutăm să definim care țări sunt și care nu sunt democrații”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel