EXCLUSIV  Summit SUA-China. H.D. Hartmann: Şantaj al SUA la adresa Chinei şi invers pe tema Taiwan. Biden, un singur argument

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

H.D. Hartmann, analist de politică externă, a reacţionat pe tema summit-ului dintre SUA şi China şi spune că cele două state s-au şantajat reciproc în ceea ce priveşte Taiwanul. 

"Nu a fost un comunicat comun după summit, asta a fost extrem de interesant. S-a mers pe transmiterea câte unui comunicat de către fiecare parte. Dar 90% din cele două comunicate este identic. Asta înseamnă că a avut loc o negociere pe limbaj între cele două părţi. Subiectele atinse au fost generaliste, aş spune eu. În primul rând, nu mai vorbim de ameninţări, de 'Îi arătăm noi Chinei', 'Le arătăm noi SUA'. Preşedintele Biden a reiterat principiul fundamental al politicii americane, politica singurei Chinei. Era necesară această reiterare, pentru că Taiwan începuse să amuşine prin statele slăbuţe, cum sunt cele din estul Europei sau de prin Asia, şi să îşi declare independenţa de facto, să deschidă ambasade. 

SUA a oprit brutal această tentaţie a Taiwanului spunând că au doar politica singurei Chinei, iar singura Chină cunoscută este Republica Populară Chineză. 

În subsidiar, acest lucru va crea un alt tip de discuţie. Taiwanul  nu mai foloseşte numele de Republica China, ci numele simplu de Taiwan. Doreşte recunoaşterea sa ca teritoriu independent. Pe tema Taiwanului, China a venit cu un element foarte clar. Le-a spus americanilor că îi atenţionează că orice tentativă a Taiwanului de a-şi declara independenţa şi de a nu-şi recunoaşte rădăcinile chineze, populaţia de acolo fiind majoritar chineză, reacţiile vor fi pe măsură. Preşedintele Biden a replicat cu un singur argument: atenţie să nu se distrugă status-quo-ul. Dacă se distruge acesta, se va pune în discuţie şi celebra politică a unei singure Chine. A fost un element de şantaj al SUA la adresa Chinei, dar şi invers", a explicat H.D. Hartmann. 

Mai multe în VIDEO

Youtube video image

Întrebat de jurnalişti, în timpul unei deplasări în statul New Hampshire, despre posibile progrese înregistrate în chestiunea Taiwanului în timpul summit-ului virtual de luni cu omologul chinez Xi Jinping, preşedintele american a răspuns afirmativ.'Da. Am precizat foarte clar că sprijinim Actul privind relaţiile cu Taiwanul şi asta-i tot'. Actul privind relaţiile cu Taiwanul este legea adoptată în 1979 de Congresul SUA ce guvernează politica americană în acest domeniu.

Documentul prevede că Washingtonul se angajează să recunoască 'o singură Chină', oferind în acelaşi timp arme Taiwanului pentru a se apăra. Preşedintele Joe Biden a adăugat, părând că vorbeşte despre Taiwan: 'Este independent. Ia propriile decizii'.

Această formulare riscă să enerveze Beijingul, deoarece preşedintele Xi Jinping tocmai a avertizat în timpul întâlnirii lor virtuale că a acţiona pentru independenţa insulei înseamnă 'să te joci cu focul'. 'Nu promovăm independenţa. Îi încurajăm să facă exact ceea ce prevede Actul privind relaţiile cu Taiwanul', a clarificat apoi preşedintele SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel