Ovidiu Dranga, ambasador rechemat al României în Polonia și ambasadorul desemnat al României în Japonia, a vorbit despre B9, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"După Summit-ul în formatul București, B9, să ne așteptăm la o posibilă prezență americană mai importantă în regiune? Totuși, noi suntem la limita de demarcație cu fostul spațiu Sovietic, actualul spațiu de influență rusă, că Ucraina e în război cu Rusia, dar nu e o țară occidentală cum ne-am dori în acest moment", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.
"Nu știu dacă putem face o legătură directă. Planurile, vizând reconfigurarea prezenței americane în Europa Centrală și Europa de Est în mod special țin de o logică a colaborării cu fiecare dintre statele din regiune pe o parte. Pe de altă parte, ține de logica firească în context NATO", a declarat Ovidiu Dranga, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Deci cu siguranță că un astfel de eveniment care, vă mărturisesc cu bucurie, cu satisfacție, a beneficiat de o vizibilitate mai mare decât eu mă așteptam și e un lucru foarte bun, ajută, creează o presiune pozitivă asupra celor care urmăresc problematica de securitate, urmăresc evoluțiile politice din Europa Centrală și se gândesc sau apreciază faptul că aceste țări sunt active, au o poziție robustă, fără să fie neapărat contondentă în sensul peiorativ al cuvântului.
Adică se manifestă, discută, își coordonează pozițiile. Până la urmă, descurajarea de care vorbim în general raportându-ne la partea militară, tancuri, rachete, nu este credibilă dacă nu e dublată, dacă nu conține o dimensiune politică. De fapt, de acolo pleacă totul. Tancurile și rachetele se desfășoară într-un spațiu anume ca urmare a unei decizii politice" a mai spus el.
”Asta face B9! Favorizează, înlesnește adoptarea unor decizii politice în favoarea flancului estic care înseamnă decizii bune pentru NATO în ansamblul său. E ca și cum o chestiune aparent regională sau subregională, care vizează o anumită parte a vecinătății NATO devine brusc de importanță foarte mare pentru NATO în ansamblul său.
Sunt țări din NATO care nu au aceeași sensibilitate pentru flancul estic, pentru că nu se află acolo. Așa cum probabil sunt țări din NATO care nu au aceeași sensibilitate cum are de exemplu Italia față de flancul Sudic, având în vedere amenințările care vin de acolo.
Faptul că nouă țări își conjugă efortul și îi conving pe toți ceilalți că această zonă a alianței este importantă pe termen lung e un succes diplomatic indiscutabil", a explicat ambasadorul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci