Întâlnirea „Quad” vine în timp ce SUA a subliniat colaborarea cu aliații din Indo-Pacific pentru a contracara puterea tot mai mare a Beijingului.
Președintele SUA, Joe Biden, va purta primele discuții comune cu liderii din Australia, India și Japonia ca parte a unei alianțe emergente cu patru căi, considerată fundamentală pentru eforturile de contracarare a puterii economice și militare a Chinei.
Întâlnirea virtuală de vineri a Dialogului de Securitate Cadrilaterală, cunoscută și sub numele de „Quad”, va fi unul dintre primele summit-uri ale lui Biden de la preluarea funcției și vine în timp ce administrația sa a încercat să contracareze expansiunea militară și comercială a Chinei prin consolidarea alianțelor. Quad a fost lansat în 2007 de către premierul japonez Shinzo Abe, care era alarmat de hegemonia crescândă a Chinei în jurul Asiei.
"Președintele Biden a făcut din acesta unul dintre primele sale angajamente multilaterale și vorbește despre importanța pe care o acordăm strânsei cooperări cu aliații și partenerii noștri din Indo-Pacific", a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.
Primul ministru australian Scott Morrison, care a catalogat următoarea întâlnire „un moment istoric”, a spus că „trimite un mesaj puternic regiunii despre sprijinul nostru pentru un Indo-Pacific suveran și independent”.
Japonia, la rândul său, a declarat că premierul Yoshihide Suga a vorbit joi cu premierul indian Narendra Modi și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „încercările unilaterale ale Chinei de a schimba statu quo-ul în Marea Chinei de Est și de Sud”, precum și statutul drepturilor în Xinjiang și Hong Kong.
De asemenea, ministerul indian de externe a declarat că cei patru lideri „vor face schimb de opinii cu privire la domeniile practice de cooperare în vederea menținerii unei regiuni libere, deschise și incluzive Indo-Pacific”.
Summit-ul a urmat discuțiilor din 18 februarie între miniștrii de externe ai Quad, când au făcut presiuni în comun pentru restabilirea democrației în Myanmar după ce armata a răsturnat-o de la putere pe lidera Aung San Suu Kyi, la 1 februarie 2021.
Oficialii americani au considerat întâlnirea o modalitate cheie de exercitare a presiunii asupra Yangonului, întrucât India și Japonia se bucură de relații mai strânse cu armata din Myanmar, care s-a bazat istoric pe China ca fiind principala sa sursă de sprijin.
Cu toate acestea, miniștrii de externe Quad au avut grijă să nu facă o mențiune explicită asupra Chinei, care și-a exprimat îngrijorarea la ceea ce consideră că este un efort de a incrimina influența în Asia, precizează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News