Summitul global de pace pentru Ucraina ar putea avea loc în februarie

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O "conferință globală pentru pace" în privința Ucrainei ar putea avea loc în februarie 2024, a declarat, joi, un oficial de rang înalt de la Kiev, în contextul îngrijorărilor Occidentului că războiul din Gaza face mai dificilă obținerea sprijinului diplomatic pentru planul de pace al Kievului, notează Reuters.

Ucraina își propusese să organizeze un summit al liderilor mondiali în acest an, încercând să construiască o coaliție globală de sprijin pentru a susține o "formulă" pentru pace cu zece puncte elaborată de președintele Volodimir Zelenski.

Kievul a organizat o serie de discuții la care au participat zeci de țări, fără Rusia, cel mai recent în Malta, la nivelul consilierilor pentru securitate națională, pentru a avansa spre summit, în condițiile în care războiul Rusiei se află acum în a 21-a lună.

Ihor Zhovkva, consilierul diplomatic de top al lui Zelenski, a declarat, joi, agenției Reuters că Ucraina va organiza a patra întâlnire a consilierilor pentru securitate națională la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lunii decembrie.

"Și Summitul Global ar putea avea loc în februarie 2024", a spus el într-o declarație scrisă.

"Summitul va avea cu siguranță loc, deoarece va marca atât începutul simbolic al implementării practice a 'formulei' de pace ucrainene, cât și rezumarea tuturor rezultatelor care au fost deja obținute în această direcție."

Planul cu zece puncte include apeluri pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protejarea aprovizionării cu alimente și energie, securitatea nucleară și eliberarea tuturor prizonierilor.

Ucraina a încercat de luni de zile să-și construiască relații cu guvernele din Africa, Asia și America Latină.

Dar oficiali occidentali afirmă în privat că sunt îngrijorați că conflictul din Orientul Mijlociu va afecta eforturile Ucrainei de a-și largi sprijinul și că va distrage, de asemenea, atenția de la cauza Kievului.

Zhovkva a recunoscut că evenimentele din Orientul Mijlociu afectează prioritățile agendei pentru țările din regiune, dar a remarcat că negocierile din Malta din luna trecută au atras totuși Arabia Saudită, Bahrain și Qatar.

"Nu avem nevoie de summit doar pentru a avea un summit. Vorbind despre cea mai largă posibilă implicare a liderilor din Global South. Prin urmare, trebuie să ne gândim cu atenție la momentul și locul Summitului", a spus el.

Joi, Zelenskiy a declarat că a discutat pregătirile pentru summit cu președinții Indoneziei și Paraguay, cerându-le să se alăture efortului.

Discuțiile privind formula pentru pace nu implică Rusia, care a lansat o invazie la scară completă a Ucrainei în februarie 2022 și a ocupat aproape o cincime din țară. Rusia a respins "formula" pentru pace, afirmând că ar fi imposibil de implementat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel