EXCLUSIV  Summitul NATO și înfrângerea Rusiei. Iohannis, promotor al leadershipului românesc

  

Klaus Iohannis a declarat că Summitul NATO de la Varșovia a fost unul de succes pentru România, punctând că toate temele de interes pentru țara noastră au fost cuprinse în documentele finale. Alexandru Cumpănașu, într-o analiză în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre acest eveniment istoric.

Iată analiza lui Alexandru Cumpănașu:

Summit-ul NATO: Infrangerea Rusiei si consolidarea flancului estic. Iohannis - promotor al leadershipului romanesc în "tractarea" Moldovei, Georgiei, Ucrainei

Summit-ul NATO de la Varsovia a trecut în sfarsit de la faza de proiectii la fapte în ceea ce priveste securizarea flancului estic si definirea Marii Negre ca zona de maxim interes si cu potențial ridicat de vulnerabilitate pentru membrii Alianței.

Daca citim declarația finala dar mai ales urmarind pas cu pas desfasurarea summit-ului, se desprind cateva momente ai decizii cheie din perspectiva NATO si a Romaniei:


1. Identificarea in cele din urma a Rusiei ca o vulnerabilitate pentru securitatea membrilor NATO si intelegerea de catre decidentii politici ai NATO a gravitatii unei Rusii imprevizibile și care se îndreaptă spre faliment economic.

2. Pentru prima data deciziile luate raspund în mod concret la acțiunile Rusiei la Marea Neagra: anexarea Crimeei, inarmarea acesteia pana in dinti (52000 de militari, 100 de avioane de lupta, rachete continentale și submarine nucleare). Instalarea in Romania a unei brigazi multinationale nu este importanta doar din perspectiva tacticii militare cat mai ales prin realizarea unei linii de aparare comune și transformarea oricarei agresiuni impotriva Romaniei intr o agresiune directa impotriva Poloniei, SUA, Bulgariei, Germaniei. Pe scurt omorarea unor soldati ai acestor tari pe teritoriul Romaniei ar duce Rusia intr-un razboi cu fiecare tara in parte si cu NATO in ansamblu. Acest lucru Rusia nu si-l permite oricat ar investi in armament si tehnica militara.

3. Consolidarea rolului de lider al Romaniei in "tractarea" acelor tari din parteneriatul estic care isi doresc cu adevarat sa devina membre ale Alianței prin atitudinea si mesajul clar al Presedintelui Romaniei la masa negocierilor. Sustinerea fara echivoc a accelerarii negocierilor si intaririi securitatii Moldovei, Ucrainei si Georgiei face din Romania un actor regional important în cadrul NATO.

4. Pentru prima data si marile puteri europene "prietene" cu Rusia au inteles mesajul Aliantei si sunt dispuse sa actioneze in rezonanta si cinsonanta cu restul actorilor. Prin propunerea de creare la nivelul Europei a unei "armate" care sa actioneze complementar NATO si nu sa se suprapuna este primul pas concret ca Germania, Franta, Austria și celelalte puteri "prietene" pana acum cu Rusia constientizeaza si actioneaza in sensul prevenirii acțiunii agresive a Rusiei

[citeste si]

5. Definirea pentru prima data a NATO ca forta ce va interveni militar in tari nemembre pentru combaterea terorismului prin declaratiile Secretarului General cu privire la actiunile directe ale NATO impotriva Statului Islamic si prin recunoasterea pentru prima data a sporirii insecuritatii la nivel global. Iesirea marilor puteri din starea de "hibernare" strategica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel