Sun Tzu, Arta Războiului: Cele mai mari victorii vin atunci când conflictul este evitat în întregime

Fotografie de la Mathias Reding/ Pexels
Fotografie de la Mathias Reding/ Pexels

Sun Tzu a scris Arta Războiului acum 2.500 de ani dar ea rămâne actuală și astăzi. Deși a fost scrisă ca un tratat militar, îndrumările sale i-au ajutat și pe politicieni, liderii de afaceri și chiar echipele sportive să abordeze strategic conflictul. 

Puține alte cărți pot pretinde o influență atât de mare asupra istoriei războiului precum The Art of War a lui Sun Tzu.

Scrisă în China cu aproximativ 2.500 de ani în urmă, tratatul militar a fondat o ideologie a războiului. Astăzi, Arta Războiului este studiată în academiile militare din întreaga lume.

Sun Tzu a căutat să exploreze psihologia războiului și să descopere cum am putea-o valorifica cu înțelepciune și că cele mai mari victorii vin atunci când conflictul este evitat în întregime.

Iată câteva citate din Arta Războiului a lui Sun Tzu pentru a vă ajuta să depășiți strategic orice tip de conflict, extrase dintr-un articol publicat de Big Think.

Inteligența emoțională 

”Dacă îi cunoști pe alții și te cunoști pe tine, nu vei fi pus în pericol într-o sută de bătălii; dacă nu îi cunoști pe alții, dar te cunoști pe tine însuți, câștigi una și pierzi una; dacă nu îi cunoști pe alții și nu te cunoști pe tine însuți, vei fi pus în pericol în fiecare bătălie”.

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional au conștiința de sine de a-și înțelege motivațiile, de a-și recunoaște obiectivele și de a-și regla emoțiile. Cunoscându-se pe ei înșiși, ei nu declanșează conflicte inutile, lăsând emoțiile negative să conducă la izbucniri sau acțiuni neînțelepte.

În mod similar, ei își pot folosi inteligența emoțională pentru a dezvolta conștientizarea socială. O astfel de abilitate îi ajută să intuiască motivațiile și emoțiile celorlalți prin compasiune și simpatie. 

Această cunoaștere poate ajuta la prevenirea conflictelor, deoarece persoana inteligentă emoțional va crea condiții care îi determină pe alții să nu-și dorească o luptă. 

Adaptarea răspunsurilor pe măsură ce conflictul se desfășoară

”Folosirea ordinii pentru a face față dezordinii, folosirea calmului pentru a face față zgomotului, înseamnă stăpânirea inimii”.

Dezordinea și zgomotul ne tulbură conștientizarea situației, ne stârnesc emoțiile negative și ne împing să luăm decizii proaste pur și simplu pentru a satisface nevoia de a face ceva - orice - pentru a face diferența. Acest lucru mărește șansele unui potențial conflict și, atunci când apare, devine mai problematic de tratat. Din păcate, ambele sunt comune în viața modernă.

Odată ce conflictul devine inevitabil, nu ar trebui să-l lăsăm să ne tulbure sau să-l vedem ca pe un mijloc de a pedepsi o altă persoană pentru câștigul nostru. În schimb, ar trebui să ne propunem să îl rezolvăm și să minimizăm daunele.  Acest lucru necesită nu numai evitarea celor cinci trăsături pe care Sun Tzu le-a enumerat – mânie, lăcomie, mândrie, imprudență și supra-protecție – ci și să învățăm să ne adaptăm răspunsurile pe măsură ce conflictul se desfășoară.

Agresivitatea din dorința de a obține beneficii

”Considerațiile omului inteligent includ întotdeauna atât beneficii, cât și rău. Pe măsură ce el vede beneficii, conflictul se poate extinde; pe măsură ce vede răul, conflictul poate fi rezolvat”.

În plin conflict, dorința de beneficii ne poate determina să acționăm agresiv. Acestea pot fi câștiguri materiale, pedepsirea emoțională a altora sau creșterea puterii noastre sociale.

Oricare ar fi cazul, urmărirea unui beneficiu perceput ne poate face să pierdem din vedere răul potențial pe care agresiunea îl poate aduce. În același sens, ne putem îndepărta de conflicte dacă ne gândim doar la potențialele daune. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel