Sunetul are DOUĂ viteze pe planeta Marte

Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

Sunetul are două viteze pe planeta Marte, afirmă cercetătorii. 

Una dintre vitezele sunetului poate fi măsurată la sunete ascuţite, precum un laser, în timp ce a doua viteză a sunetului se măsoară la frecvenţe joase, precum rotirea elicei unui elicopter. 

Primele înregistrări audio de pe planeta Roşie au fost obţinute de roverul Perseverance. Din primele analize, Marte este o planetă liniştită, cu rafale ocazionale de vânt. 

Studiul confirmă, astfel, pentru prima dată, că viteza sunetului pe Marte este mai mică decât pe Pământ, fiind de 240 de metri pe secundă. Pe planeta noastră, viteza este de 340 m/s. 

Diferenţa apare la sunetele ascuţite. Acestea sunt mai rapide cu 10 metri pe secundă decât cele de joasă frecvenţă, mergând cu 250 m/s. Practic, un sunet ascuţit ar fi auzit mai repede pe Marte decât unul jos. 

"Pe pământ, sunetele unei orchestre ajung la noi la aceeaşi viteză, indiferent dacă sunt înalte sau joase. Pe marte, însă, dacă eşti mai departe de scenă, va fi o întârziere mare la sunetele joase. Din această cauză, două persoane care ar fi la 5 metri una de alta ar putea cu greu să poarte o conversaţie", a explicat Sylvestre Maurice, directorul ştiinţific al companiei care a montat SuperCam-ul pe roverul Perseverance, citat de Daily Mail

O planetă care se formează la 444 ani lumină de noi are MOLECULA responsabilă pentru viaţă

 

Un inel de praf, gaze şi gheaţă aflat la 444 de ani lumină faţă de Pământ conţine o moleculă despre care se crede că ar ajuta la formarea vieţii. 

Astronomii au descoperit compusul chimic, numit eter de dimetil, în zona care va deveni o planetă lângă steaua IRS 48. 

În timp, eterul de dimetil formează prebiotice, inclusiv zaharuri şi aminoacizi, care sunt fundamentul vieţii pe Pământ, conform unei echipe de cercetători de la Observatorul Leiden, din Ţările de Jos. 

Eterul de dimetil este format din nouă atomi, lucru care îl face cea mai complexă moleculă organică descoperită vreodată în interiorul unei planete în formare, mai spune echipa, conform Daily Mail. 

"Având în vedere descoperirea, putem afla mai multe despre originea vieţii pe planeta noastră şi, astfel, ne putem face o idee mai bună privind potenţialul pentru viaţă şi în alte sistem planetare", a declarat Nashanty Brunken, student masterand la Observatorul Leiden. 

"Eterul de dimetil este cea mai mare moleculă găsită vreodată într-o planetă în formare. A mai fost văzut anterior în nori reci, în zonele de formare a stelelor, dar niciodată într-un mediu în care se formează o planetă. Asta înseamnă că astfel de molecule pot ajunge pe planetă încă de când acestea se formează. Această moleculă este importantă pentru că este o moleculă organică complexă, iar asta reprezintă punctul de început al moleculelor care duc la formarea vieţii", a transmis şi Dr. Nienke van der Marel, co autor al studiului. 

"E extraordinar că am găsit aici această moleculă. Nu credeam că este posibil să le studiem. Este şi mai interesantă pentru că este direct în discul de formare a planetei. Nu se ştia asta până acum. În cele mai multe sisteme planetare, aceste molecule sunt ascunse în gheaţă", a declarat şi dr. Alice Booth. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel