Poate că fiecare a auzit sintagma ”pe vremea mea” într-o frază care vrea să ne demonstreze că am putea mai mult. Dar de ce se repretă?
De la a fi considerați hipersensibili până la a fi acuzați că acordă prioritate alimentației bazate pe avocado în detrimentul caselor, generațiile mai tinere sunt calomniate constant pentru că ar fi mai slabe decât predecesorii săi, mai puțin muncitoare sau mai puțin rezistente decât omologii lor mai în vârstă. Dar acesta nu este un fenomen nou; la urma urmei, oamenii s-au plâns de ”copii din zilele noastre” timp de cel puțin decenii.
Dar există într-adevăr vreun adevăr în ideea că noile generații sunt mai slabe decât cele precedente?
Dovezile oferite de studiile de resort arată că generațiile mai noi, într-adevăr, moștenesc foarte mult trăsăturile pe care omologii lor mai în vârstă le-ar putea considera un semn de slăbiciune. Cu toate acestea, experții cred, de asemenea, că cei născuți aproximativ între 1946 și 1964 și cei din Gen X ,născuți între 1965 și 1980, ar putea judeca mult prea aspru generațiile care se succed și îi potrivesc unor standarde care au încetat de mult să fie norma.
Contextul generațional ar putea fi cheia pentru a reduce diviziunile dintre decenii. Totuși, privitul cu dispreț asupra tinerilor adulți este un instinct atât de vechi și înnăscut încât ar putea fi imposibil de anulat.
Oamenii s-au plâns de generațiile tinere de mii de ani. De fapt, a privi de sus la generația care vine după ar putea fi pur și simplu parte din natura umană.
”Tendința adulților de a denigra caracterul tineretului se întâmplă de secole”, spune Peter O’Connor, profesor de management la Institutul de Tehnologie Queensland, Australia.
El subliniază că stereotipul rămâne viu și bine înrădăcinat, iar cercetările arată că mii de americani cred că noii generații îi lipsește o serie calitățile pozitive pe care participanții le asociază cu generațiile mai în vârstă. Dar acest lucru nu s-a întâmplat neapărat pentru că tinerilor din ziua de azi le lipseau de fapt aceste calități. Cercetătorii au susținut că acest lucru se datorează faptului că ne proiectăm sinele actual pe sinele nostru trecut. Făcând acest lucru, oamenii în vârstă compară inconștient cine sunt astăzi cu tinerii de astăzi, dând impresia că tineretul de astăzi este într-un fel în declin, indiferent de deceniul în care trăim.
Astfel, cei care au acumulat ceva experiență e viață se compară cu cei care sunt la început de drum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu