Sunt folosiți procurorii ca arme politice în alegeri? Procurorul general Alex Florența face apel la decență și bun simț. ”Sunt pregătiți să reziste la orice presiune”

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Alex Florența, Procurorul General al României, a răspuns mai multor întrebări importante ce se regăsesc în societatea românească.

Publicitate

În cadrul unui interviu realizat de Dragoș Boța, pentru Antena 3 CNN, Alex Florența, Procurorul General al României, a răspuns mai multor întrebări importante ce se regăsesc în societatea românească.

Atacurile asupra procurorilor

În ultima perioadă s-au înmulțit atacurile la procurori. După o perioadă de liniște, cum au început să reapară dosare în care sunt puși sub acuzare politicieni? Au reînceput atacurile la procurori, au început să apară în spațiul public acuzațiile de dosare politice, ba mai mult s-a ajuns până acolo încât procurorii să fie numiți "japițe". Cum comentați aceste atacuri?

"Cred că trăim într-un stat democratic în care libertatea de exprimare este sfântă. Nu am nicio problemă în a accepta oricând un dialog deschis și o critică deschisă, atât eu cât și oricare alt procuror al Ministerului Public. Cred că este un demers sănătos, în cele din urmă, atâta timp cât orice demers de acest fel primește o critică constructivă, o critică punctuală asupra unor elemente, cu posibilitatea de a primi și o explicație cu privire la anumite forme de interpretare, fără să fie un atac direct. Da, asupra oricărui atac direct există în momentul de față diferite modalități, pentru orice procuror, de a se apăra, inclusiv prin apărarea reputației profesionale sau alte modalități pe care le are la dispoziție în momentul de față, potrivit legislației. Cred însă în maturitatea oamenilor din această țară care înțeleg că, indiferent că este an electoral, indiferent că apare în spațiul public un dosar penal sau altul, într-o societate normală dialogul este totul, critica constructivă este foarte importantă, dar toate păstrate la o limită de decență și de bun simț. Vă asigur că procurorii din cadrul Ministerului Public, mai ales la nivelul parchetelor de prim rang, sunt pregătiți oricând să reziste oricărei forme de presiune", a spus Alex Florența, Procurorul General al României.

Procurorii folosiți ca arme politice

Puteți garanta ca procuror general al României că procurorii nu vor fi folosiți în acest an electoral ca arme politice?

"Eu nu știu ca procurorii să fi fost folosiți vreodată ca arme în vreo luptă. Eu vă garantez că procurorii Ministerului Public își fac treaba doar conform propriei conștiințe, doar potrivit cadrului constituțional prevăzut și în care își desfășoară activitatea, și că în același timp, fiecare anchetă pe care o desfășoară procurorii din cadrul Ministerului Public nu vizează în nici într-un fel influențarea vreunui proces electoral sau orice alt atribut de acest gen. Procurorii din cadrul Ministerului Public își desfășoară anchetele conform codului de procedură penală și vor continua să instrumenteze dosare în măsura în care sunt sesizați cu diferite fenomene infracționale", a afirmat Alex Florența.

Sunt politicieni protejați de procurori?

Sunt politicieni care în continuare, după spun voci din societatea românească, sunt protejați de procurori și ocoliți?

"În nici într-un caz. Nu există și nici nu va exista așa ceva în cadrul Ministerului Public. Din nou, Ministerul Public își desfășoară activitatea într-o paradigmă constituțională. Instrumentează dosare pe măsura sesizării unor fapte penale, și indiferent de calitatea persoanei vizate de anchetă sau de natura dosarului penal", a declarat Alex Florența.

Orice mișcare a Ministerului Public este interpretată ca un act politic

Cu cât se apropie perioada de campanie electorală, orice mișcare a Ministerului Public este interpretată ca un act politic. Ce o să faceți în perioada asta? Șeful DNA spune într-un interviu că nu se vor opri anchetele, dar că va fi atent în ceea ce privește comunicarea publică în perioada preelectorală și electorală. 

"Fără îndoială, da. Orice activitate a Ministerului Public poate fi interpretată, la un moment dat, într-o astfel de conjunctură cum e un proces electoral, într-un fel sau altul. O comunicare eficientă, la momentul potrivit, este esențială, și mai ales luarea acelor măsuri care să evite orice interpretare greșită a unui demers penal onest, sunt absolut necesare și vor fi adoptate de fiecare dată cu maximă prudență. La fel, vă dau același răspuns. Nici un proces electoral și nici un alt proces sau fenomen social nu va duce la sistarea activității Ministerului Public care are rolul constituțional de a apăra ordinea de drept", a spus Procurorul General al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel