Sunt diferiţi stăpânii de câini şi de pisici?
Cercetările au arătat că oamenii care iubesc pisicile tind să aibă un IQ mai mare decât cei care preferă câinii. Un studiu arată că tabăra pro-pisici tinde să fie mai creativă, independentă și rebelă. Cu toate acestea, știința sugerează că și iubitorii de câini au părțile lor pozitive. Descoperirile vin de la un trio de psihologi, de la Universitatea din Florida, Universitatea Carroll și Universitatea Marquette. Ei au adunat 418 studenți care preferau fie câinii, fie pisicile. Apoi, le-au dat un chestionar detaliat care a analizat trăsăturile lor de personalitate.
352 de indivizi s-au autodeclarat iubitori de câini și doar 66 au mărturisit că preferă pisicile. Admiratorii pisicilor au obținut scoruri mai mari la un test pentru raționament și inteligență, plus că s-au dovedit mai buni la gândire abstractă, încredere în sine și deschidere la minte. Pe de altă parte, cei care preferau câinii erau mai susceptibili de a avea personalități extrovertite și calde, care sunt foarte conștienți de reguli.
„Luate împreună, aceste descoperiri descriu personalitățile celor care prefer pisicile, ca fiind timide, solitare, impersonale, serioase și nonconformiste, dar și creative, sentimentale, independente și autosuficiente. De asemenea, aceste descoperiri descriu oamenii care iubesc câinii ca fiind întemeiați, pragmatici și consecvenți, precum și călduroși, extrovertiți, sociabili, expresivi și orientați spre grup”, scriu autorii studiului.„Descoperirile sugerează că oamenii care au un scor mai mare la conștiința regulilor și la vioiciune tind să prefere câinii, iar cei care au un scor mai mare la raționament și sensibilitate emoțională tind să prefere pisicile”, adaugă ei.
Nu s-au găsit diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește anxietatea și nevroticismul. „Profilurile de personalitate ale oamenilor creativi și ale celor care iubesc pisicile sunt remarcabil de similare, sugerând că oamenii care sunt considerați creativi pot avea tendința de a prefera pisicile ca animale de companie”, au adăugat autorii studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News