Uniunea Europeană a fost de acord să îi adauge pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate după invadarea Ucrainei.
UPDATE: Sancțiunile împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov sunt o manifestare a neputinței Occidentului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
„Sancțiunile împotriva președintelui țării, ministrului afacerilor externe sunt deja un exemplu și o demonstrație a neputinței absolute a propriei în conducerea politicii externe și în implementarea relațiilor internaționale”, a spus Zakharova într-o emisiune de la Pervîi Kanal.
"Cu cine vei vorbi? A șasea parte din pământ, o putere nucleară, o țară mare, cu cine te-ai hotărât să joci, ce jocuri?" ea a adăugat.
Potrivit Zakharova, relațiile Rusiei cu SUA și Marea Britanie s-au apropiat de punctul fără întoarcere.
Știre inițială: ”Permiteţi-mi să remarc faptul că singurii şefi de stat din lume sancţionaţi de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukaşenko din Belarus şi acum Putin din Rusia", a declarat Josep Borrell Fontelles, şeful politicii externe a UE, într-o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor de externe din UE pentru a discuta detaliile sancţiunilor blocului, conform Reuters, citat de Agerpres.
”Cred că nu este o surpriză pentru careva și nu poate contesta nimeni pentru că am cerut acest lucru în unanimitate. Da, Putin și Lavrov vor fi pe listă. Să fim serioși. Ne confruntăm cu o invazie cu drepturi depline a unei țări de către o altă țară. Acesta este cel mai rău lucru care s-a întâmplat în Europa după Războiul Rece. Și nimeni nu știe ce se va întâmpla după asta, nimeni nu știe care sunt adevăratele intenții ale lui Putin. Și Uniunea Europeană își prezintă pachetul de sancțiuni, unul puternic, care în premieră va include personalități de acest nivel”, a mai spus Borrell, pe Twitter.
Regatul Unit a anunțat sancțiuni atât împotriva lui Vladimir Putin, cât și împotriva ministrului rus de externe Serghei Lavrov, transmite The Moscow Times.
Un purtător de cuvânt a spus că guvernul Regatului Unit va introduce măsurile „iminent, pe lângă pachetul de sancțiuni anunțat ieri de Regatul Unit. Joi, Marea Britanie a anunțat sancțiuni ample împotriva băncilor ruse și a companiei aeriene Aeroflot.
Cei 351 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care au votat rezoluţia de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk vor fi vizaţi direct de sancţiuni. Activele internaţionale pe care le deţin vor fi blocate şi nu vor mai avea drept de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.
„Astăzi am convenit ca cei 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru această încălcare a dreptului internațional și a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei să fie incluși în lista noastră de sancțiuni”, a spus Borrell în cadrul unei conferințe de presă.
„Am convenit să sancționăm 27 de persoane și entități care joacă un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”, a adăugat el.
Băncile care finanțează operațiunile care au loc pe teritoriul Donbass vor intra și ele sub sancțiuni. Borrell nu a dat numele acestor bănci.
La 22 februarie, Duma de Stat a ratificat tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu Republicile Populare Donețk și Lugansk. Decizia a fost adoptată de cameră în unanimitate, 400 de persoane au votat pentru. Între timp, UE va impune sancțiuni doar împotriva a 351 de deputați. (Citește mai mult AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu