Când pisica sâsâie la tine sau îți zgârie mobila, poate fi ușor să o consideri „rea” sau să crezi că o face intenționat ca să te supere. În realitate nu este așa. Trebuie doar să înțelegi ce încearcă cu adevărat să comunice.
Pisicile nu sunt deloc rele, dar este important să înțelegem că ele nu sunt câini. Pisicile au fost folosite inițial în scopuri practice și, spre deosebire de câini, nu au fost concepute să fie animale de companie.
La început, pisicile aveau sarcina de a prinde șoareci. Scopul era să existe un animal care să-și poată susține propria dietă consumând rozătoare și alte dăunătoare. De fapt, pisicile nu au fost, în general, acceptate în case ca animale de companie până în secolul al XX-lea.
Multe comportamente ale pisicilor apar în mod natural și nu ar trebui interpretate ca acte de răzbunare sau ca fiind „rele”.
Etichetarea pisicilor ca fiind „rele” poate avea, de asemenea, efecte dăunătoare. De exemplu, pisicile negre au cea mai mică rată de adopție comparativ cu pisicile de alte culori. Există motive să credem că lipsa de interes pentru pisicile negre se datorează asocierii lor îndelungate cu vrăjitoarele, diavolul, ghinionul și răutatea.
Uneori, pisicile folosesc limbajul corporal pentru a comunica faptul că nu sunt interesate de interacțiune. Aceste comportamente pot include:
Există multe motive pentru care pisicile manifestă astfel de comportamente. Cele mai comune cauze sunt durerea, protejarea resurselor și frica. Luând în considerare acești factori, majoritatea pisicilor considerate „rele” pur și simplu afișează comportamente menite să le protejeze.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Cele mai frecvente motive pentru care pisicile manifestă comportamente vizibile, precum șuieratul, mârâitul, zgâriatul sau mușcatul, sunt:
Durerea: Pisicile care au trecut printr-o procedură de îndepărtare a ghearelor au cu 60% mai multe șanse să manifeste răspunsuri dureroase, cum ar fi mușcatul, mârâitul și șuieratul. Acest lucru se întâmplă deoarece procedura elimină ghearele folosite de pisică pentru mers. În timp, acest lucru crește riscul de artrită la nivelul articulațiilor și provoacă o durere constantă.
Frica: Când o pisică sâsâie sau mârâie, îți spune că nu este de acord cu ceea ce se întâmplă și vrea să fie lăsată în pace.
Protejarea resurselor sau a spațiilor sigure: Pisicile apreciază să aibă propriul spațiu și propriile resurse (mâncare, apă, litieră). Chiar dacă ești persoana de încredere a pisicii tale, este important să îi respecți spațiul și să nu îl invadezi.
Mușcatul este un răspuns serios și stresant pentru pisici. Dacă observi că pisica ta mușcă din motive care nu sunt legate de joacă, ia în considerare un consult complet la veterinar. Dacă veterinarul confirmă că pisica este sănătoasă, caută ajutor profesional la un specialist în comportamentul pisicilor.
Pentru a preveni șuieratul, mârâitul sau mușcatul, creează un spațiu sigur pentru pisica ta și îmbogățește mediul în care trăiește.
Creează un spațiu sigur pentru pisica ta în casă, de preferat într-un loc înalt, acoperit, unde doar ea poate avea acces (departe de alte pisici, câinii din gospodărie și chiar de tine). O opțiune bună este un ansamblu de joacă pentru pisici. Acest lucru îi oferă pisicii un sentiment de siguranță.
De asemenea, poți umple zona din apropiere cu jucării interactive, zgârietori pentru pisici, boluri cu mâncare și apă, precum și o litieră. Un difuzor de feromoni amplasat în acest spațiu poate fi, de asemenea, benefic.
Pisicile sunt creaturi curioase, iar statul într-o casă cu activități limitate poate duce la anxietate și stres. Acesta este un moment potrivit să iei în considerare amenajarea unui spațiu securizat în aer liber sau să oferi timp de joacă afară, folosind o lesă și un ham. Această activitate poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, oferindu-i în același timp pisicii tale stimulare mentală, potrivit Petmd.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu