EXCLUSIV  "Sunt șanse mai mari să crească salariul în România decât în străinătate". Robert Csaba ar vrea să-și extindă afacerea

După ce s-a întors acasă, în România, Robert Csaba, un antreprenor care a reușit să transforme o mică patiserie într-o afacere înfloritoare cu produse tradiționale secuiești, povestește despre un nou fenomen pe care l-a observat: din ce în ce mai mulți nepalezi și filipinezi caută să muncească aici.  

 

La vârsta de 38 de ani, Robert a deschis o patiserie care s-a bucurat de succes în comunitatea locală și printre turiștii care trec prin zonă și se gândește să o extindă.

Chiar dacă afacerea sa a ajuns la un nivel prosper, drumul lui Robert a fost marcat de eforturi susținute și experiențe anterioare în străinătate. După două încercări de a munci în afară, una în Cipru și alta în Africa, Robert a ajuns la concluzia că se simte cel mai bine în România, afirmând cu fermitate că "niciun loc nu e ca acasă" 

„Nici nu pot să compar România cu Cipru. Mi se pare sincer, că în România totul e mai ok. ”, spune el.

Așadar se gândește să își extindă afacerea. Una din probleme însă, este chiar forța de muncă din România. Astfel că acesta a explicat în exclusivitate pentru Știri Diaspora că se gândește să apeleze la străini.

„Românii nu mai vor să lucreze și e plin de filipinezi și nepalezi”

Un aspect important adus în discuție a fost prezența străinilor care vin să lucreze în România. Robert a menționat că este din ce în ce mai greu să găsești oameni dispuși să lucreze în industria ospitalității, din cauza lipsei de forță de muncă în țară. El a dezvăluit că a luat în considerare angajarea străinilor, inclusiv a celor din afara Uniunii Europene, pentru a face față cererii și pentru a dezvolta afacerea sa.

„E extrem de greu de găsit oameni să muncească. Dar au apărut extrem de mulți străini în România. Chiar cunosc un nepalez care lucrează prin Harghita, unde a fost o poveste mare acum câțiva ani cu srilankezi. Și eu am luat în calcul să angajez străini. Pentru că așa cum mergem noi în Germania și Anglia și ei trebuie să meargă undeva. Am auzit că salariul minim la ei este cam de 100 de euro.

Deci da chiar m-am gândit să angajez, pentru că în viitor aș vrea să dezvolt afacerea. Chiar ieri m-a întrebat cineva de ce nu vin la Târgul de Crăciun din Timișoara, unde nu merge oricine. Acolo trebuie să mergi cu produse de mare calitate ca să faci vânzare. Iar ca să oferi calitate trebuie să ai oameni și să fii și tu acolo.”, spune el.

„Dar e greu să angajezi și străini din afara Uniunii Europene totuși. Toată lumea întreabă cât este salariu, dar tu poți face treaba asta? E greu și cu noile taxe. Momentan avem cinci angajați de toți și vreo trei zilieri care ne ajută la târguri.”, explică Robert.

„Sunt mai mari șanse să crească salariul în România decât în străinătate”

În ciuda succesului său și a posibilității de a munci în străinătate, Robert a îndemnat românii care lucrează peste hotare să se întoarcă acasă dacă cred că pot obține un salariu mai bun decât salariul minim din România. El a subliniat că, în final, nu totul se reduce la bani, ci și la legăturile cu familia și la calitatea vieții.

„Să fim sinceri este extrem de greu să trăiești cu salariul minim din România. Dacă totuși, după niște calcule trăiești la fel de prost și în străinătate, chiar dacă ai un salariu mai mare, mai bine vii acasă. Sunt mai mari șanse să crească salariul în România decât în străinătate. Dar nu e totul despre bani, până la urmă familia contează. Eu n-aș putea să îi las aici și să plec.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel