Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a vorbit despre avantajul asigurărilor medicale.
Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii, un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, şi îi indemnizează, în conformitate cu clauzele stipulate în contractul de asigurare, pe cei care suferă un prejudiciu, din fondul alcătuit din primele încasate, precum şi din celelalte venituri rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate de asigurător şi fac parte din gama asigurărilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit portalului legislativ lege5.ro.
Val Vâlcu, moderatorul emisiunii "Dezbateri în sănătate" a dat exemplul cazurilor în care unii oameni aleg "să-şi asigure şpaga": Asigurări private în România... nu prea sunt. De ce să mă asigur dacă la stat primesc tot?
Dr. Adrian Pană: În teorie primesc tot!
Val Vâlcu: Să ştiţi că unii asigurau şpaga, ca s-o zic pe faţă! "Dă-mi 800 de lei pe fiecare zi de spitalizare!". Ce să facă omul cu banii ăia în sistemul public?
Dr. Adrian Pană: Îi spune doctorului să-l ţină 10 zile...
Val Vâlcu: Ca să-i ia pe toţi! Nu... dar are pentru schimbat perfuzia, pentru brancardier...
Dr. Adrian Pană: De mult se aşteaptă ca asigurările voluntare să penetreze piaţa românească mai bine decât până acum.
Val Vâlcu: Şi listele de aşteptare ar fi o soluţie. În Anglia aştepţi 6 luni o proteză de şold. Vrei mai repede? La privat!
Dr. Adrian Pană: Sistemul românesc de sănătate, în teorie şi, de multe ori, chiar şi în practică, nu prea are timpi de aşteptare. De-asta se produce o nebunie completă. Pentru că, de fapt, în ambulatoriu îţi dă medicul de familie o recomandare să mergi să-ţi faci analize (dacă nu te-ai dus în primele trei zile, la revedere! Mai aştepţi încă trei luni!) şi atunci tu te vei duce la spital, îţi faci o internare, pleci acasă în trei zile cu un set extins de analize, cu reţetă şi cu absolut tot. Deci tu ţi-ai rezolvat problema la un cost de zece ori mai mare!
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci