Ideea că stângacii sunt mai deștepți decât dreptacii câștigă teren de ceva vreme. Dar cât e de adevărat?
Unele studii au sugerat că poate exista o legătură între a fi stângaci și un IQ mai mare, altele au arătat că oamenii dreptaci pot avea, de fapt, avantaje. Statisticile spun că stângacii, reprezintă aproximativ 10% din populație, iar o listă de stângaci celebri include minți importante, cum ar fi: filozoful Aristotel, împăratul francez Napoleon Bonaparte, legenda baseballului Babe Ruth, Artistul renascentist Leonardo DaVinci, fostul presedinte american Barack Obama și fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Însă, din punct de vedere istoric, stângacii au fost priviți și tratați ca niște proscriși. În Evul Mediu, stângacii se temeau să fie acuzați de vrăjitorie. Încă de la începutul secolului al XX-lea, mulți educatori din Statele Unite i-au forțat pe stângaci să-și schimbe modul natural de a-și folosi mâinile pentru a deveni dreptaci.
Oamenii de știință obișnuiau să creadă, de asemenea, că a fi stângaci se datorează unor leziuni minore ale creierului, apărute la începutul dezvoltării. Aceste mituri au fost dezmințite de-a lungul anilor, iar unii au afirmat că a fi stângaci este de fapt asociat cu o inteligență superioară. Deși afirmația este intrigantă, literatura medicală dezvăluie rezultate neconcludente, scrie Healthline.com.
Un studiu din 2010 din Jurnalul Societății Internaționale de Neuropsihologie a dezvăluit că dreptacii păreau să aibă rezultate puțin mai bune la testele cognitive în comparație cu stângacii.
Un studiu din 2015 în Neuroscience & Biobehavioral Reviews a analizat cinci meta-analize care au inclus date despre mai mult de 16.000 de indivizi. Ei nu au găsit nicio diferență în nivelul IQ-ului în rândul persoanelor stângace și dreptace, dar stângacii păreau să aibă mai multe șanse de a avea o dizabilitate intelectuală. Cu toate acestea, acest studiu a indicat că oamenii care erau dotați din punct de vedere intelectual sau care urmăreau o dezvoltare tipică erau, de asemenea, la fel de probabil să fie stângaci.
Un studiu din Neuroscience and Biobehavioral Reviews Trusted Source a analizat 18 studii care măsoară scorurile complete ale IQ-ului a peste 20.000 de participanți. Deși datele au sugerat că persoanele dreptace aveau scoruri IQ puțin mai mari în comparație cu stângacii, oamenii de știință au remarcat că diferențele de inteligență între dreptaci și stângaci au fost, în general, neglijabile.
Alte studii au descoperit că stângacii par să fie în avantaj când vine vorba de inteligență.
Un studiu din 2007, publicat în Jurnalul Academiei Indiane de Psihologie Aplicată a constatat că, din 150 de subiecți, participanții stângaci aveau mult mai multe șanse de a performa mai bine la un test de inteligență decât cei dreptaci. Dreptacii au avut, de asemenea, nevoie de mai mult timp pentru a finaliza testul.
Examinând datele despre aproximativ 400.000 de oameni, oamenii de știință au descoperit că emisferele stângă și dreaptă ale creierului erau mai bine conectate și mai coordonate în regiunile care implică limbajul la persoanele stângace. Aceste trăsături sugerează că persoanele stângaci pot avea abilități verbale superioare.
Oamenii de știință cred că o mână dominantă este influențată de mulți factori, inclusive: genetica, mediul de viață și întâmplarea. Faptul că o mână va fi dominantă se programează înainte de naștere, devine mai evidentă în timpul copilăriei timpurii și apoi rămâne pe tot parcursul vieții.
Cercetătorii cred că poate avea de-a face cu diferențele de dezvoltare dintre emisfera dreaptă și stângă a creierului. Emisfera dreaptă controlează mișcarea pe partea stângă a corpului, în timp ce emisfera stângă controlează mișcarea pe partea dreaptă a corpului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News