Citește în articol ultimele date despre vreme.
„Rămânem sub incidența Codului portocaliu. Astăzi am extins, pentru 20 de județe și Capitala, avertizarea meteorologică de Cod portocaliu ce vizează valul de căldură, canicula, disconfortul termic accentuat. Rămânem pentru zona Banatului, Oltenia, Muntenia, partea de sud-vest a Dobrogei și sudul Transilvaniei, ne așteptăm ca valorile de temperaturi la scara întregii țări să se situeze între 33 pâna la 38 de grade izolat, în jurul a 39 de grade în sudul extrem. Va fi caniculă, disconfort termic accentuat, cu o probabilitate foarte mare ca temperatura resimțită să se apropie de 40 de grade și să depășească chiar 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală, indicele de disconfort termic de asemenea, să depășească pragul critic de 80 de unități. Nu în ultimul rând, adaugăm noaptea tropicală cu valori minime de peste 20 de grade Celsius.
Pentru ziua de mâine vorbim, de asemenea, de un Cod portocaliu, de această dată pentru Banat, sudul Olteniei, partea de sud-vest a Munteniei, dar și sudul Transilvaniei. Temperaturile rămân în continuare ridicate, 33-37 de grade Celsius, semn că disconfortul termic va fi în continuare accentuat. Valul de căldură se va extinde și intensifica și în zilele următoare. Ieri am înregistrat 38 de grade Celsius la Alexandria, 37 de grade Celsius la București-Filaret și la foarte multe stații din partea de sud a țării valorile au depășit pragul unei zile de caniculă, 35 de grade chiar și în vestul țării. Tot în sudul extrem este puternic să înregistrăm astăzi cele mai ridicate temperaturi”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, în direct la B1 TV.
Directorul ANM a fost întrebat când vom avea parte de temperaturi mai puțin ridicate: „Până la sfârșitul săptămânii și chiar debutul săptămânii viitoare, cel puțin prima jumătate va fi caracterizată de valori de peste 35 de grade Celsius. De aceea în avertizarea meteorologică actualizată azi în nota de subsol este precizat faptul că valul de căldură se va extinde și persista și în zilele următoare. Chiar dacă din a doua parte a săptămânii viitoare, așa cum arată informațiile la acest moment, temperaturile mai coboară ușor, valori de 35 de grade Celsius până la sfârșitul lunii iunie vor caracteriza în continuare o lună iunie mai caldă decât în mod obișnuit și este posibil să vorbim de un nou record pentru prima lună din această vară în țara noastră ca fiind cea mai călduroasă, luând în considerare că la acest moment, până ieri, discutam de o probabilitate de 2,3 grade Celsius abatere termică pozitivă pe locul 3 și până la sfârșitul lunii în continuare temperaturi ce vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Ne aflăm la o distanță foarte mică de cea mai călduroasă lună iunie din istorie”.
„Sunt impuse restricții de circulație ca măsură pentru prevenirea degradărilor provocate de traficul greu și a deformărilor majore ireversibile cu pierderea stabilității straturilor rutiere. Vorbim de intervalul orar 10-20, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi din județele aflate sub incidența Codului portocaliu de caniculă. Mare atenție, conducători auto, întrucât aceste temperaturi ridicate și disconfortul termic impun și adaptarea conduitei în trafic.
Așadar, le recomandăm șoferilor ca înainte de a porni la drum să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale. Cei cu probleme de sănătate pe cât posibil să evite călătoriile în jurul după-amiezii, iar în cazul deplasărilor pe distanțe lungi să efectueze opriri regulate în spațiile de servicii sau în parcările amenajate pentru odihna și hidratare corespunzătoare pentru a preveni instalarea stării de oboseală cu consecințe negative asupra vigilenței la volan”, a precizat comisarul-șef Ramona Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu