Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat marți faptul că țara sa și-a dovedit din nou capacitatea de a acționa strategic și decisiv în contextul unei incursiuni militare fără precedent în regiunea Kursk din Rusia, relatează Reuters.
În discursul său de seară adresat națiunii, Zelenski a accentuat faptul că Ucraina continuă să-și apere interesele și independența, indiferent de circumstanțe.
„Am demonstrat încă o dată că, în orice situație, noi, ucrainenii, suntem capabili să ne atingem obiectivele – suntem capabili să ne protejăm interesele și independența", a declarat președintele.
La rândul său, consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Rusia trebuie forțată să participe la un summit pentru pace, sugerând că Moscova nu va face acest lucru din proprie inițiativă. Într-o intervenție la televiziunea națională, Podoliak a menționat că una dintre metodele de constrângere constă în acțiuni militare, făcând referire la incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk.
„Apelurile simple către Rusia nu funcționează; doar un set de instrumente coercitive poate avea succes”, a subliniat el.
În aceeași zi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, l-a informat pe șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, despre operațiunea militară a Kievului în regiunea Kursk. Kuleba a precizat pe rețeaua socială X (fosta Twitter) că discuțiile cu Borrell au inclus și aspecte legate de fabricarea și livrarea de arme.
Conform declarațiilor oficialilor ucraineni, forțele armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra a 74 de localități din sudul regiunii Kursk, iar incursiunea transfrontalieră a avansat cu 1-3 kilometri în ultimele 24 de ore. Generalul Oleksandr Sîrskîi a raportat printr-o videoconferință cu președintele Zelenski că armata ucraineană a capturat 40 de kilometri pătrați de teritoriu nou în această perioadă.
Rusia a criticat marți aliații occidentali ai Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, acuzându-i că nu au condamnat incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk și că ignoră presupusele victime civile ale acestui atac. În cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate convocată de Rusia, susținătorii Ucrainei – inclusiv Statele Unite, Franța și Marea Britanie – și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev, evitând să menționeze ofensiva din Kursk.
„Nu vom recunoaște agresorul ca victimă”, a declarat diplomatul sloven Klemen Ponikvar, unul dintre mulți membri ai Consiliului care au acuzat Rusia de ipocrizie și standarde duble.
Mii de soldați ucraineni au inițiat acest atac surpriză în urmă cu o săptămână, o mișcare pe care președintele rus Vladimir Putin a descris-o ca fiind menită să îmbunătățească poziția de negociere a Kievului înaintea eventualelor discuții și să încetinească avansul forțelor ruse pe front. Cu toate acestea, aliații occidentali ai Ucrainei, care încearcă să evite o escaladare a războiului într-o confruntare directă între Rusia și NATO, au declarat că nu au fost avertizați în prealabil despre ofensiva ucraineană care a reușit să cucerească o parte din teritoriul rus.
Atât aramata rusă, cât și cea ucraineană au interzis accesul jurnaliștilor pe câmpul de luptă, ceea ce face imposibilă verificarea independentă a afirmațiilor, inclusiv cele prezentate de Rusia marți.
Reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a criticat „sponsorii occidentali ai regimului de la Kiev” pentru că, în opinia sa, ar ascunde „crimele odioase ale marionetelor lor”. El a întrebat retoric cum poate atacarea intenționată a civililor să contribuie la prevenirea atacurilor asupra teritoriului ucrainean, subliniind că nu existau obiective militare sau infrastructură în zona afectată.
Războiul, care a început în 2022, a dus la moartea a mii de oameni și la strămutarea a milioane de ucraineni, în timp ce Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul recunoscut internațional ca parte a Ucrainei. În cadrul întâlnirii informale a Consiliului, diplomați americani, britanici și francezi au reiterat acuzațiile aduse Rusiei cu privire la încălcarea drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar în Ucraina.
„Nu există nicio îndoială cu privire la țara care a comis numeroase atrocități bine documentate, inclusiv crime de război și crime împotriva umanității, pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat diplomatul american Caleb Pine. „Acea țară este Rusia.”
Diplomați din Siria, Belarus și Coreea de Nord au exprimat, la rândul lor, sprijinul pentru Rusia în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu