Ne deschidem inima către semenii noștri doar de Crăciun și de Paști?
Publicitate
În debutul ediției "Nod în papură" din această săptămână, Val Vâlcu l-a întrebat pe sociologul Alfred Bulai: Tu ce ai vrea să fii, acum că am intrat deja în spiritul sărbătorilor? Moș Nicolae sau Moș Crăciun?
Bulai a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: Eu sunt Moș Gerilă. Am rămas după vremuri, că era Gerilă pe atunci cu cazier curat, pentru comuniști. Sigur că noi suntem alături de Crăciun nonstop, adică marketingul începe prin octombrie și probabil că din ianuarie-februarie începem cu Paștile.
Val Vâlcu: Iepuraș ai vrea să fii?
Alfred Bulai: Nu, că sunt mulți politicieni care vor fi iepuri. Da, din păcate este (n.r. Crăciunul) o sărbătoare care avea cândva un sens creștin, simbolic. Acum a devenit un eveniment de marketing care, pentru cei mai mulți, nu are legătură cu Iisus.
Val Vâlcu: Legat de Moș Crăciun, legenda spune că și-a pedepsit soția, i-a tăiat mâna, i-a făcut ceva rău oricum...
Alfred Bulai a simțit nevoia unor clarificări: Ideea este următoarea: Sfântul Nicolae îi bătea pe copii, că avea nuia, dar îi și recompensa.
Val Vâlcu: N-ar trebui progresiștii să-l desființeze? Sunt atâtea persoane revoltate! Nedreptățile din basme, din legende...
Alfred Bulai: Da... sunt unii oameni duși cu pluta care au asemenea veleități. În primul rând, debilitatea de a schimba sensul personajelor clasice, după sute de ani. E cam aiurea! Sigur, poți să scrii o altă poveste! Moașa Crăciun! Sau, mă rog, un chinez confucianist care aduce daruri. Acum, Sf. Nicolae a fost un personaj interesant, dar de la care nu puteai să scoți foarte mult eveniment de marketing, în secolul XX în special. Pe de altă parte, 25 decembrie are cu totul altă semnificație în spațiul creștin, evenimentul e mult mai important și atunci s-a construit totul foarte ușor pe ideea de Moș Crăciun care anunță Crăciunul și, mai departe, ideea de a împărți dulciuri și alte lucruri care sunt dorite de copii. Până la urmă, sigur că industria jucăriilor e mai importantă decât cea a napolitanelor... Nu e un lucru rău!
Din păcate, eu am niște rezerve ale mele legate de faptul că ne dăm creștini fără să fim de-adevăratelea creștini. Nu mă refer la religiozitate, ci la spiritul creștin. De Crăciun fii mai bun, ok, dar avem chestia asta: Senzațional! O familie amărâtă primește o jucărie, un copil mănâncă mai bine azi... Mă, dacă suntem creștini, suntem 365 de zile, nu doar de Crăciun! Aș vrea ca acest spirit creștin să fie în viața de zi cu zi...
Val Vâlcu: Deci să înțeleg că nu ai vrea ca politicienii să mai ducă dulciuri la copii. Când îi văd cu punga aia de plastic...
Alfred Bulai: Să ducă! Dar nu demonstrativ!
Continuarea discuției, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu