"Suntem frontiera Israelului acum". Oamenii care locuiesc în apropierea Cisiordaniei cer mai multă securitate

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Mai mulți locuitori israelieni locuiesc la mai puțin de un kilometru de granița cu Palestina și Liban, acolo unde se dau lupte crâncene.

Aproximativ 200.000 de israelieni au fost evacuați din casele lor și au fost dislocați în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, nu doar din comunitățile din sudul Israelului, aproape de granița cu Gaza, ci și din zona de-a lungul frontierei de nord, unde erau la îndemâna rachetelor lansate de Hezbollah, un proxy iranian, din sudul Libanului.

Cu toate acestea, îngrijorările israelienilor nu se limitează la comunitățile de la granița de sud și nord, notează themedialine.org.

De-a lungul celei mai lungi frontiere a Israelului, "Linia Verde" dintre Israel și Autoritatea Palestiniană din Cisiordania, multe comunități israeliene și palestiniene se află la o aruncătură de băț una de cealaltă. În unele comunități israeliene, prezența armatei israeliene a crescut doar recent.

Moran Alon, purtătorul de cuvânt al comunității rurale Bat Hefer din Israel, de lângă Linia Verde, a declarat pentru The Media Line că este foarte îngrijorat de ceea ce se va întâmpla după război. A spus că vrea ca guvernul și Forțele de Apărare ale Israelului să "promită că nu vom fi următoarele Be'eri sau Nir Oz", referindu-se la două kibbutzuri devastate în atacurile din 7 octombrie.

"Am realizat că ceea ce credem că este o graniță liniștită, sau să spunem o graniță semi-liniștită, unde cealaltă parte vrea să-și trăiască viața, acea realitate ne-a explodat în față", a spus Alon. "Și acum știm că cealaltă parte caută doar modalități și oportunități de a veni și de a distruge modul nostru de viață."

În Bat Hefer, geografia face ca îngrijorările locuitorilor să fie îndreptățite. Kibbutz Be'eri se află la 5 kilometri de granița cu Gaza. Bat Hefer se află la doar 200 de metri de gardul de graniță și de orașele palestiniene Shuweika și Tulkarm, iar terenurile agricole ale lui Bat Hefer ajung chiar la gard.

Comunitatea se află în cea mai îngustă parte a Israelului, la est de orașul Netanya, cu coasta mediteraneană la doar 15 kilometri spre vest. Un atac masiv din partea palestinienilor în această zonă ar putea tăia efectiv Israelul în două.

Locuitorii Bat Hefer sunt din ce în ce mai îngrijorați de focurile de armă transfrontaliere și de vibrațiile și sunetele presupuse ale săpăturilor de tuneluri sub picioarele lor.

"M-am mutat dintr-un loc unde se săpa, de la Hezbollah în nord, într-un alt loc unde se săpa, poate de la Hamas sau de la vreo altă grupare militantă care încearcă să invadeze Israelul cu propriile tuneluri", a spus locuitorul Bat Hefer, Gad Ohayon.

Ohayon s-a mutat în Bat Hefer cu familia sa acum șase ani din orașul nordic Nahariya, unde plângerile lor referitoare la sunetele de săpat au fost confirmate de descoperirea unei rețele de tuneluri teroriste create de Hezbollah, grupul terorist proxy al Iranului din Liban.

Ohayon a furnizat The Media Line înregistrările audio ale vecinilor săi care cred că demonstrează infiltrările subterane. Sunetele sunt aproape inconfundabile cu cele ale ciocanelor pneumatice.

Cu toate acestea, cel puțin cinci teste diferite efectuate în ultimele luni de Forțele de Apărare ale Israelului și de Comanda Frontului de Acasă au eșuat în găsirea urmelor de tuneluri.

"A fost o căutare subterană pentru găuri, tuneluri sau săpături", a spus Alon. "Am pus niște senzori în pământ pentru a încerca să identificăm zgomotele. Încă așteptăm rezultatele, dar nu avem nimic la care să ne referim momentan. Unele dintre teste, în special senzorii, sunt încă analizate."

Alon a spus că mai mulți experți care au examinat geologia zonei au ajuns la concluzia că zgomotul ar putea proveni de la construcțiile de pe drumurile principale din apropiere, care erau transmise prin pământul stâncos.

Cu toate acestea, Ohayon, printre alții, nu a fost convins de acest lucru.

"N-am auzit săpatul efectiv", a spus Ohayon pentru The Media Line. "Dar am înregistrări de la un alt rezident din Bat Hefer care a înregistrat aceste zgomote în jurul orei 4-4:45 dimineața. Am auzit unele presupuneri că ar putea fi cineva care își construiește propria casă sau săpături în scopuri diverse. Dar nu cred că cineva sapă la 4 dimineața pentru a-și îmbunătăți casa."

Pe lângă posibilele tuneluri, locuitorii sunt îngrijorați de focurile de armă care ajung adesea în Bat Hefer dinspre satele înconjurătoare, atât din Israel, cât și din Autoritatea Palestiniană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel