Deputatul PSD Radu Popa a vorbit despre riscul ca românii să rămână fără energie electrică în această iarnă, din cauza crizei din energie.
Deputatul PSD Radu Popa a explicat de ce există riscul ca România să rămână fără energie electrică la iarnă, dar și de ce folosirea gazului nu este atât de simplă, deși țara noastră are depozitele aproape pline.
"Noi suntem foarte îngrijorați, noi presa. DC NEWS a publicat în exclusivitate, pe de o parte scrisoarea unui furnizor mare, uriaș, de energie electrică din România, în care acuza că sunt pe cale să-și depună licența fiind că guvernul nu le plătește ceea ce le datorează și le datorează câteva miliarde de euro. În plus, ieri am publicat în exclusivitate ordonanța de urgență pe care o pregătește Guvernul României. Spuneți-mi, suntem în pericol să ni se taie curentul în țara asta?", l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Radu Popa.
"Suntem într-un pericol iarna asta. Suntem în ceea ce se numește o criză comercială, adică suntem în situația în care riscăm să nu avem energie electrică. Nu gaz, atenție, ci energie electrică, dar asta nu ne ajută cu nimic. De ce? Liniile de transport al energiei sunt proiectate în anii 60-70 și atunci oricare dintre opțiuni am alege-o, în ideea să ne deconectăm de la gaz și să ne conectăm pe electric, ar duce la prăbușirea liniilor de transport al energiei electrice. Deci ideea că avem gaz și folosim doar gazul nu ne ajută cu nimic. De ce? Pentru că gazul este în niște depozite, ca să ajungă la mine acasă și la cei care se uită la noi acasă, el trebuie scos din depozite și pus în piață. Când l-ai pus în piață trebuie să traderul vine și ți-l cumpără.
Adică gazul nu ajunge cum crede cineva, gazul din depozitul Romgaz, ca să înțeleagă Românii, nu ajunge direct în conducta mea din bloc, el e pus în piață că așa e piața. Puteți să îl cumpărați și dumneavoastră, dacă mâine faceți o firmă de traiding, mâine cumpărați gazul ăsta de care vorbim. Deci nu e așa simplu ideea că avem 70%-80% din depozite, avem, dar cum îl aducem în b locul din Militari? Îl scoatem la vânzare, nu? Îl ia un trader și îl cumpără. Cum îl cumpără? Cu prețul cel mai bun. Asta e batjocora în care trăim. Și mai departe traderul vine și îl vinde în Ungaria", a spus Radu Popa la DC NEWS.
Prețul energiei în România a ajuns săptămâna trecută să se vândă la un preț uluitor: 709 euro/megawatt-oră, record istoric absolut dar și cel mai mare preț spot la nivel european.
Pentru ziua de sâmbătă, 27 august, zilele de final de săptămână fiind caracterizate printr-un consum mai redus, energia se vindea la un preț de 654 euro/MWh, din nou cel mai mare preț la nivel european, conform România TV.
În țările în care statul a avut grijă ca să stabilească o strategie clară de combatere a creșterii galopante a prețului la energie, consumatorii sunt acum protejați. De exemplu Spania, care vinerea trecută a înregistrat un preț spot la anergie de 175 euro/MWh. De menționat faptul că Spania a pus deja un plafon pe un gaz pe care nu îl produce.
România, care își acoperă singură 80% din necesarul intern de gaze, nu beneficiază în nici un fel de vreo protecție în acest sens, prețul fiind aliniat la evoluția internațională dictată de Rusia. Cum gazul se folosește pentru circa 15-20% din producția de energie, acesta este semnalul de preț la care se aliniază toți producătorii de energie și principalul factor de scumpire. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu