Suntem înapoi la prețurile de combustibil pe care le aveam înainte de război, susține grupul OMV-Petrom

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Alexandru Maximescu, vicepreședintele departamentului Regulatory & Corporate Public Affairs în cadrul OMV Petrom, a vorbit despre obiectivele asumate de companie, în procesul de tranziție către sursele de energie regenerabilă, în cadrul celei de a 5-a ediții a Aspen Energy Summit, de la București.

 

„Perturbarea piețelor de către războiul din Ucraina este nemaivăzută în ultimele decenii. Privind prețul la energie și la combustibil, din prezent, vreau să vă spun că industria a făcut eforturi extraordinare pentru a reface lanțurile logistice. Dacă priviți acum, suntem înapoi la prețurile pe care le aveam înainte de război, ceea ce demonstrează foarte clar că industria poate înfrunta perturbări majore și este abilă în procesul foarte rapid de adaptare la aceste crize.

Acum, privind puțin și la schimbările climatice și degradarea mediului înconjurător, trebuie să recunoaștem că aceasta este o amenințare existențială pentru noi toți, dar și pentru următoarele generații. Ritmul tranziției de la combustibilii fosili trebuie luat în considerare și cred că este foarte important. Impactul social, costul acestei tranziții și continuitatea afacerilor companiilor noastre sunt, de asemenea, foarte importante. Într-adevăr, unul dintre principalele sectoare la care privim acum sunt transportul sustenabil și combustibilul pentru transportul sustenabil, care joacă un rol important în reducerea gazelor cu efect de seră în toate domeniile, precum aviația și sectorul maritim, care se bazează aproape exclusiv pe combustibili fosili. Totodată, trebuie să includem etanolul, biodiesel-ul, HVO-ul, combustibilul aviatic sustenabil și alte materiale avansate în această ecuație. Acestea pot fi folosite drept combustibili pentru motoarele convenționale, cu ardere internă”, a declarat Alexandru Maximescu.

Alexandru Maximescu (OMV-Petrom): Avem un obiectiv clar pentru emisiile zero de carbon

„Tranziția către combustibilul sustenabil rămâne un punct de referință pentru politicile de mediu ale parlamentelor și statelor membre din Uniunea Europeană. Ar fi esențial să îndeplinim emisii de carbon zero până în 2050. Noi, la OMV Petrom, prin noua strategie, avem un obiectiv clar pentru emisiile zero de carbon, din punct de vedere operațional, până în 2050. Un alt punct de referință al strategiei noastre este folosirea hidrogenului. Vrem să accelerăm discuțiile referitoare la acest subiect și vedem asta întâmplându-se deja la nivel european. Pentru dezvoltarea acestei alternative este necesar să definim un set clar de politici publice, ghiduri, să mobilizăm și să coordonăm investițiile publice și private. Trebuie să ne uităm la capacitatea de depozitare, precum și la modul în care vom consuma hidrogenul. De pildă, fără investiții financiare, adoptarea de vehicule verzi, pe hidrogen, este dificil de implementat, având în vedere costurile considerabil mai mari ale vehiculelor pe hidrogen, precum și costul mare de producere a hidrogenului din energie regenerabilă.

Din cauza diferenței de preț dintre combustibilul natural și electricitatea din surse regenerabile, producția de hidrogen vine cu niște costuri considerabil mai mari. În timp ce privim la ambițiile acestor obiective, nivelul complex de provocări în sectorul energetic pentru afaceri și comunitate, putem constata că tranziție depinde enorm de cooperarea dintre sectorul public și privat. Programele naționale și europene de finanțare trebuie să fie coordonate îndeaproape și să ofere sprijin real pentru sectorul privat, în procesul de adoptare a soluțiilor fără carbon și de generare a noilor soluții tehnice. Desigur, este datoria noastră să fim o parte integrantă din acest proces și să conturăm soluțiile pe care le oferim societății și economiilor noastre. Compania OMV-Petrom  este pregătită să își asume propriul rol în această tranziție energetică și să ofere României securitate energetică. Strategia noastră, până în 2030, este foarte clară, cu asumări clare de obiective în această direcție. Prin urmare, plănuim să investim peste 11 miliarde de euro până în 2030 - proiectele cu emisii reduse de carbon și gazul natural se află la nucleul acestei strategii”, a mai declarat Alexandru Maximescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel