Stabilirea valorii noastre este importantă, în primul rând pentru noi înșine. Iată de ce doar noi o putem face.
Publicitate
Oare alții determină ce merităm? Poate părea o întrebare provocatoare, dar în realitate tendința de a căuta o aprobare continuă, de a ne garanta un anumit grad de respect și gratificare exterioară, ne poate face să credem că valoarea noastră urmează să fie stabilită pe baza a ceea ce cred alții despre noi. Stima de sine este într-adevăr ceva legat de judecăți exterioare sau poate fi determinată numai și exclusiv de noi înșine?
Valoarea noastră ca oameni, ca ființe umane unice și irepetabile, poate fi detașată de feedback-ul și condiționările externe? Raspunsul este DA. Numai noi ne putem stabili valoarea și, în sfârșit, ne putem elibera de presiunile și standardele impuse de societate și în general de cei din jurul nostru. Să vedem cum și de ce.
De multe ori avem tendința de a acorda mai multă importanță credinței altora decât propriei noastre. Dacă pui punctele de vedere ale familiei, ale colegilor și prietenilor pe de o parte și ale tale, de multe ori cele ale altora cântăresc mai mult.
Asta înseamnă că au mai multă valoare pentru noi și că în același timp ne devalorizăm. Dar a nu avea încredere în tine, a nu avea stima pentru ideile, emoțiile și judecățile tale înseamnă a nu ne recunoaște valoarea.
Stima de sine este baza autoacceptării și recunoașterii a ceea ce merităm. Numai noi ne putem determina valoarea și avem încredere în judecata și capacitatea noastră de a lua cele mai bune decizii pentru noi înșine și pentru viața noastră, scrie The Wom. Lăsând deoparte tendința de a căuta aprobare constantă ne poate schimba foarte mult perspectiva și ne poate ajuta să înțelegem în sfârșit că merităm și ce merităm.
Primul punct nu poate ignora construirea stimei de sine. A nu avea un grad ridicat de stimă de sine înseamnă, în cele mai multe cazuri, a fi înghițit de judecăți externe. A acorda o importanță excesivă opiniilor celor din jurul nostru și a simți presiunea de a trebui neapărat să satisfacă așteptările nerealiste datorate societății sau oamenilor cu care ne împărtășim viața de zi cu zi.
Trăim în era digitală și niciodată până acum imaginea pe care o dă despre sine nu a căpătat o importanță atât de enormă. Cariera, banii, hainele, accesoriile, vacanțele, machiajul, coafura devin protagoniști ai fotografiilor virale care par să determine cine suntem și cât valorăm. Nimic mai greșit.
Valoarea noastră nu se măsoară prin succesul nostru. Nivelul nostru de stima de sine nu poate varia în funcție de aspectul nostru fizic, de hainele pe care le deținem sau de nivelul de trai pe care ni-l putem permite. Suntem mult mai mult decât atât.
Ceea ce ne determină este personalitatea noastră, puterea care ne îndeamnă să ne ridicăm după cădem, capacitatea de a ne influența personal deciziile și relațiile fără interferențe externe. Conștientizarea nevoilor noastre reale și capacitatea de a ști să le exprimăm în cunoștință de cauză, fără teamă, recunoscând valoarea noastră.
Când toate acestea se întâmplă într-un mod echilibrat și fără excese, atunci putem vorbi de un grad bun de stima de sine, care nu are nimic de-a face cu stima de sine excesivă și care devine laitmotivul de a recunoaște cât de mult valorăm și cât de important este să-l recunoaștem în primul rând pentru noi înșine.
Având o viziune generală pozitivă asupra vieții și acceptarea faptului că nu putem fi perfecți, îmbrățișarea cu seninătate a punctelor noastre forte și a punctelor slabe este un pas important în recunoașterea și aprecierea valorii noastre.
Numai noi ne putem stabili valoarea și numai noi putem arăta cu mândrie unicitatea noastră prețioasă, cu conștientizare, convingere și echilibru. A deveni prieteni cu noi înșine poate fi cheia pentru a înțelege, odată pentru totdeauna, că suntem singurii oameni capabili să determine fără dacă și dar, cât de mult valorăm. Să ne amintim mereu asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu