Invitat în emisiunea Bogățiile României din Diaspora, moderată de scriitorul Flaviu Predescu, Mihai Lehene, președintele Romanian United Fund (RUF), a vorbit în exclusivitate la DC Media Group despre modelul pe care fundația pe care o conduce vrea să-l ofere comunităților de români din diaspora.
„Noi pornim de la început cu ideea că aceste activități și dorințe se replică în fiecare comunitate. Fiecare comunitate (n.r. de români din diaspora) cu care am discutat se confruntă exact cu aceleași probleme. Sigur, cu diferențe minore. De exemplu, comunitatea din Israel este o comunitate mai veche. Au ajuns cu câteva zeci de ani mai repede, dar se gândesc la păstrarea limbii române, păstrarea culturii și tradițiilor, toate comunitățile își doresc să deschidă un centru comunitar. Noi vedem aceste patternuri (tr. modele/ tipare) la nivelul fiecărei comunități cu care ne conectăm. Noi ne-am conectat cu peste 50 de comunități la nivel global. Avem discuții în fiecare zi cu acești oameni, sunt prietenii noștri, lucrăm împreună și ce își propune Romanian United Fund este să creeze un nou template (tr. șablon) o nouă abordare generică. Nu doar pentru românii din diaspora.
Practic, noi ne gândim și realizăm că suntem o diaspora modernă, de scol XXI. Ceea ce ne dorim noi să facem este să creăm un mod de abordare și de angajare a diasporei în dezvoltarea României și în dezvoltarea diasporei la rândul ei, care să poată fi reprodus nu doar pentru comunitatea românească. Exact aceleași metodologii, exact același plan se poate replica la nivelul comunității din Chile sau la nivelul comunității argentiniene. Suntem în secolul XXI și mecanismele nu mai sunt cele care erau acum 100 de ani sau acum 30 de ani. Noi preluăm aceste lucruri și ne gândim cum pot aceste comunități să se conecteze între ele, să învețe unele de la altele și să se susțină reciproc. Toate aceste lucruri sunt replicabile la nivelul oricărei alte comunități.
Cred că românii și România și diaspora românească, credem că au potențialul de a fi cel mai bun exemplu, peste 20, 30 de ani, să ne uităm înapoi și să fim dați ca exemplu, ca cei care am reușit în secolul XXI să creăm aceste metode de angajare a diasporei atât în dezvoltarea României, cât și în dezvoltarea ei însăși”, a afirmat Mihai Lehene, președintele Romanian United Fund (RUF), în cadrul emisiunii Bogățiile României din Diaspora.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu