„Nu va exista cooperare la nivel local”. Preşedintele german de centru-dreapta dă înapoi și exclude colaborarea cu AfD

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, Friedrich Merz, supus presiunilor inclusiv din propria tabără, a închis luni 'uşa' pe care o lăsase întredeschisă pentru o cooperare la nivel local cu extrema dreaptă, transmite AFP. 

Update

'Nu va exista cooperare la nivel local între CDU şi AfD (Alternativa pentru Germania, extrema dreaptă germană, n. red.)', a scris Merz într-o postare pe Twitter luni dimineaţa.

Duminică seara, într-un interviu la televiziunea ZDF, el sugerase exact invers:

'Dacă un consilier cantonal, un primar, este ales şi el face parte din Alternativa pentru Germania, este firesc să fie necesar să fie căutate căi pentru a face în aşa fel încât să putem continua să lucrăm împreună în acel oraş', a spus Merz.

El a reacţionat astfel la recentele succese electorale pe plan local ale AfD, care a reuşit să obţină un prim mandat de primar şi să preia conducerea unui consiliu districtual.

Declaraţiile lui Merz au provocat vii reacţii în rândul conservatorilor, mai ales din partea unor şefi de guverne regionale, pentru că partidul a adoptat o moţiune care exclude orice cooperare cu extrema dreaptă.

'AfD nu cunoaşte decât opoziţia şi divizarea', a declarat primarul Berlinului, Kai Wegner, care guvernează împreună cu social democraţii (SPD) acest oraş-land.

La rândul său, prim-ministrul landului Bavaria şi liderul CSU (Uniunea Creştin-Socială), Markus Soeder, a respins orice fel de cooperare cu AfD, 'indiferent la ce nivel politic'.

AfD este 'antidemocratic, de extremă dreapta şi ne divizează societatea', a scris pe Soeder pe Twitter, potrivit Agerpres.

În Bavaria vor avea loc alegeri regionale în octombrie. Conservatorii germani, principala forţă de opoziţie, se află sub presiune de mai multe luni pe fondul ascensiunii AfD în sondaje.

Știrea inițială

Liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de centru-dreapta din Germania a declarat că partidul său este dispus să coopereze cu formațiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) la nivel politic local, declanșând proteste din partea propriului său partid și stârnind îngrijorări cu privire la zidul de protecție care separă conservatorii germani și extrema dreaptă.

Într-un interviu acordat duminică postului public de televiziune ZDF, liderul CDU, Friedrich Merz, a exclus categoric posibilitatea de a se alătura unei coaliții cu AfD la nivel național, dar a declarat că un astfel de tabu nu ar trebui să se aplice politicii locale.

„Bineînțeles că suntem obligați să acceptăm voturile democratice”, a declarat Merz. „Și dacă se votează șeful unei autorități districtuale sau un primar care aparține AfD, atunci bineînțeles că găsești modalități de a continua să lucrezi în acel oraș.”

AfD a câștigat luna trecută primul său consiliu districtual din Germania, în landul Thuringia, în estul țării, și a obținut primul său post de primar, în Saxonia-Anhalt, la începutul lunii iulie. Sondajele recente arată că formațiunea populistă de dreapta obține 20-22% din voturi, în urma CDU, cu 26-28% – ambele în fața celor trei partide de centru-stânga, verzi și liberale care formează guvernul german, relatează The Guardian.

Împărtășind știrea despre comentariile lui Merz într-un tweet, co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a părut să le salute ca fiind începutul sfârșitului zidului de protecție care a împiedicat centrul-dreapta să coopereze sau să voteze în mod deliberat cu extrema dreaptă. „Împreună vom dărâma acest zid în state și la nivel federal”, a declarat Chrupalla.

Primarul CDU din Berlin, Kai Wegner, s-a distanțat puternic de comentariile liderului partidului duminică seara. „Ce fel de cooperare mai există?”, a spus Wegner într-un tweet. „CDU nu poate, nu vrea și nu va lucra cu un partid al cărui model de afaceri este ura, divizarea și excluderea”.

În Europa, mai multe partide conservatoare au renunțat în ultimii ani la o poziție prohibitivă în ceea ce privește colaborarea cu extrema dreaptă. În Suedia, partidul naționalist Democrații Suedezi funcționează ca partid de sprijin pentru guvernul de centru-dreapta, în timp ce Partidul Popular din Spania, conservator, a format guverne de coaliție regionale cu Vox, de extremă dreapta, și ar putea încerca să formeze un pact de împărțire a puterii după votul național de duminică.

În Germania, zidul de protecție dintre CDU și AfD a fost protejat cu înverșunare sub conducerea Angelei Merkel. În 2020, succesoarea ei desemnată, Annegret Kramp-Karrenbauer, a demisionat din funcția de lider al partidului atunci când a părut că nu are autoritatea necesară pentru a-i împiedica pe delegații creștin-democrați din Turingia să voteze cu AfD pentru a-l înlătura pe premierul de stânga al landului.

După triumful AfD în consiliul districtual de luna trecută, Merz a desemnat Partidul Verde, aflat la guvernare, și nu extrema dreaptă, drept „principalul inamic” al CDU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel